Ένα νέο «φιλικό προς τους δανειολήπτες» σχέδιο επεξεργάζεται η ιταλική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προσπάθειας της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι να ανακουφίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις εν μέσω των αυξανόμενων επιτοκίων.

Όπως δημοσιεύει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές, που δεν κατονομάζονται, η κυβέρνηση Μελόνι επιδιώκει να οριστικοποιήσει ένα νέο πλαίσιο που θα επιτρέπει σε ιδιώτες και σε μικρές επιχειρήσεις να αποπληρώσουν χρέη που «κοκκίνησαν»  τα προηγούμενα χρόνια με σημαντικό «κούρεμα».

Ωστόσο, ο νέος νόμος θα μπορούσε να προκαλέσει νέα αναστάτωση στον τραπεζικό κλάδο της χώρας και σε διεθνείς επενδυτές, την ώρα που χώρα δέχεται ακόμα τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε η ανακοίνωση για τον αιφνιδιαστικό φόρο επί των τραπεζών. Οι ανησυχίες των επενδυτών επικεντρώνονται στην πιθανότητα τα μέτρα να εξαλείψουν τις αποδόσεις τους και να θέσουν σε κίνδυνο την αγορά της Ιταλίας για μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Πού το πάει η Μελόνι; Γιατί έχει σημάνει συναγερμός στις αγορές

«Στόχος μας είναι να ανακουφίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και επιχειρήσεις από τα επισφαλή δάνειά τους και να τακτοποιήσουμε παλιά χρέη», δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας, Αντόλφο Ούρσο, στο Bloomberg News.

Η πρόταση είχε αρχικά διατυπωθεί στα τέλη του περασμένου έτους από βουλευτές που πρόσκεινται κοντά στη Μελόνι και υποστηρίχθηκε από τον Ούρσο. Τότε οι βουλευτές της αντιπολίτευσης υπέβαλαν ξεχωριστό νομοσχέδιο για το θέμα.

Ο καπιταλισμός αλά Μελόνι αλλάζει τις εταιρείες στην Ιταλία

Οι πηγές πρόσθεσαν επίσης ότι, ενώ το κοινοβούλιο πρόκειται να ξεκινήσει τη συζήτηση για το προωθούμενο νομοσχέδιο τον επόμενο μήνα, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να επιταχύνει την έγκρισή του.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, όπως συνέβη με τον έκτακτο τραπεζικό φόρο που εγκρίθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, οι βουλευτές της Μελόνι επιδιώκουν να περιορίσουν τα υπερβολικά κέρδη που αποκομίζουν οι χρηματοοικονομικοί παράγοντες. Το κείμενο αναφέρει ότι επενδυτές σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συχνά διεθνή funds, αγόρασαν αυτά τα χρέη υπό δραματικές συνθήκες και «κερδοσκοπούν πάνω στις αδυναμίες» των τραπεζών και των δανειοληπτών, εξασφαλίζοντας υπέρογκα κέρδη «σαν καρχαρίες», τα οποία είναι «ειλικρινά απαράδεκτα».

Κανόνες επαναγοράς

Όπως γράφει το Bloomberg, συχνά τα funds αγοράζουν τα δάνεια σε χαρτοφυλάκια ή τα ομαδοποιούν σε τιτλοποιήσεις -συχνά με κρατική εγγύηση- με σημαντική έκπτωση επί της ονομαστικής τους αξίας. Τα «κόκκινα» μη εξασφαλισμένα δάνεια, όπως τα δάνεια με πιστωτικές κάρτες, αλλάζουν χέρια για λιγότερο από το 10% της ονομαστικής αξίας, ενώ τα χρέη σε ακίνητα και άλλα χρέη που υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία μπορούν να φτάσουν σε υψηλότερες τιμές.

Ο νέος νόμος θα επέτρεπε σε Ιταλούς δανειολήπτες με χρέη κάτω των 25 εκατομμυρίων ευρώ που «κοκκίνησαν» μεταξύ 2015 και 2021 να τα «αγοράσουν» και πάλι από τα funds , τα οποία τα είχαν αγοράσει προηγουμένως από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με ιταλική μέσα ενημέρωσης, το σχέδιο προβλέπει ότι οι οφειλέτες θα πληρώσουν ένα ασφάλιστρο 20% επί της τιμής της συναλλαγής.

Πλήγμα στις τράπεζες

Το μέτρο θα ήταν ένα νέο πλήγμα για την ιταλική αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία έχει προσελκύσει δεκάδες διεθνείς αγοραστές από το 2015. Τα διεθνή κεφάλαια έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουν επισφαλή δάνεια που κατέχουν ιταλικές τράπεζες τα τελευταία οκτώ χρόνια, επιτρέποντάς τους να βγουν από τη δύσκολη θέση και ωθώντας σε μια νέα δανειοδοτική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την PricewaterhouseCoopers, οι εκχωρήσεις αυτές συνέβαλαν στη μείωση της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης των ιταλικών δανειστών από 341 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2015 σε 58 δισεκατομμύρια ευρώ τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Ο νόμος θα μπορούσε επίσης να έχει αντίκτυπο στις εγγυήσεις που παρέχει το κράτος για να βοηθήσει τις τράπεζες να ξεφορτωθούν χρέη περίπου 110 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση