Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 750 μονάδες βάσης, πιο πάνω από το αναμενόμενο, στο 25%, την Πέμπτη, πυροδοτώντας ένα ασυνήθιστο ράλι ανόδου της λίρας και σηματοδοτώντας μια νέα αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που ανακάμπτει ως μέρος μιας ευρύτερης στροφής της πολιτικής της κυβέρνησης.

Η αιφνιδιαστική κίνηση αφήνει το επιτόκιο πολιτικής στο υψηλότερο επίπεδο από το 2019 και οδήγησε το τουρκικό νόμισμα στο ισχυρότερο επίπεδό του από τα μέσα Ιουλίου. Η τράπεζα αύξησε το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας κατά 1.650 μονάδες βάσης από τον Ιούνιο.

Τουρκία: Νέα αύξηση επιτοκίων – Ένα ακόμη βήμα προς την ορθόδοξη οικονομική πολιτική

Η επιτροπή πολιτικής -συμπεριλαμβανομένων τριών μελών που συμμετείχαν για πρώτη φορά και θεωρούνται ως «γεράκια» της οικονομικής πολιτικής – επανέλαβε ότι θα αυστηροποιήσει «όσο χρειάζεται έγκαιρα και σταδιακά» για να μετριάσει τον πληθωρισμό, ο οποίος εκτινάχθηκε σχεδόν στο 48% τον περασμένο μήνα.

Οι αναλυτές είπαν ότι η κίνηση αυτή ήταν το πιο ξεκάθαρο βήμα μέχρι σήμερα προς πιο ορθόδοξες πολιτικές μετά από χρόνια «ανορθοδοξίας» υπό τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και εκτιμάται ότι θα συμβάλει στον περιορισμό του πληθωρισμού στην Τουρκία.

Η λίρα είχε αγγίξει νέα ιστορικά χαμηλά σχεδόν καθημερινά τις τελευταίες εβδομάδες, ακόμα και λίγη ώρα πριν από την πιο πάνω πολιτική απόφαση. Αλλά εκτινάχθηκε περισσότερο από 3% έναντι του δολαρίου ενώ το 1 δολάριο άγγιξε και τις 26,4 λίρες.

Οι μετοχές των τουρκικών τραπεζών έκαναν ράλι ανόδου σχεδόν 10%, σηματοδοτώντας ράλι ανόδου στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ενώ τα κρατικά ομόλογα σε δολάρια εκτινάχθηκαν περισσότερο από 2 σεντς σύμφωνα με τα στοιχεία του Tradeweb.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι οικονομολόγοι περίμεναν μια μέση αύξηση κατά 250 μονάδες βάσης. Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ότι τα επιτόκια δεν αναμενόταν να αυξηθούν στο 25% μέχρι το τέλος του έτους.

Η αύξηση των επιτοκίων “στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι η (τράπεζα) είναι αποφασισμένη να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό και η αρχική ανταπόκριση της αγοράς είναι πολύ θετική”, δήλωσε ο Piotr Matys, ανώτερος αναλυτής FX στην In Touch Capital Markets.

Ωστόσο, είπε, «τουλάχιστον ορισμένοι επενδυτές θα αναρωτιούνται εάν η αύξηση των 750 μονάδων βάσης έχει εγκριθεί από τον Πρόεδρο Ερντογάν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή