Σημαντική πτώση καταγράφουν οι μετοχές των τουρκικών τραπεζών ενώ η λίρα άγγιξε νέο χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζα να περιορίσει το πρόγραμμα που προστατεύει τις καταθέσεις που συνδέονται με συνάλλαγμα από υποτίμηση έναντι των σκληρών νομισμάτων (λογαριασμοί ΚΚΜ).

Η αντίδραση των αγορών

Ο δείκτης Borsa Istanbul Banks Index, ο οποίος παρακολουθεί τις μετοχές των τραπεζών, επέκτεινε τις απώλειες της Παρασκευής, σημειώνοντας πτώση που έφθασε ενδοσυνεδριακά το 5,4%.

Τουρκία: Πώς το ΚΚΜ από «σωσίβιο» της λίρας έγινε εφιάλτης της οικονομίας

Οι μετοχές της τουρκικής Akbank ηγήθηκαν των απωλειών στον κλάδο, σημειώνοντας πτώση 4,5% και ήταν η χειρότερη επίδοση στον κύριο δείκτη μετοχών BIST-100, ο οποίος σημείωσε άνοδο 1,17%.

Οι μετοχές της Yapi Kredi Bank , της Garanti Bank και της Is Bank υποχώρησαν μεταξύ 3,7% και 3,1%.

Η λίρα σημείωνε πτώση 0,2% στις 27,1676 ανά δολάριο. Παράλληλα ράλι σημειώθηκε στην αγορά ομολόγων με τη απόδοση του 10ετούς να αποκλιμακώνεται κατά 88 μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται στο 21,17%. Πρόκεται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάιο.

«Η αρχική αντίδραση ήταν ένα ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές λόγω των προσδοκιών ότι τα επιτόκια καταθέσεων θα αυξηθούν, τα καθαρά περιθώρια κέρδους από επιτόκια θα μειωθούν, παρόλο που η λίρα βρίσκεται σε σχετικά χαμηλό επίπεδο» εξηγεί στο Reuters, διαχεριστής κεφαλαίων που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Φαίνεται ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται ως εργαλείο πολιτικής» συνεχίζει, προσθέτοντας ότι αυτό δημιουργεί προσδοκίες ότι μεσοπρόθεσμα θα εφαρμοστούν νέα μέτρα στον τραπεζικό τομέα, γεγονός που μπορεί να συνεχίσει να πιέζει τις τραπεζικές μετοχές.

Ο νέος κανονισμός

Η  κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο το νέο κανονισμό, ο οποίος στοχεύει να μειώσει την εξάρτηση των Τούρκων από τους λογαριασμούς καταθέσεων που συνδέονται με το συνάλλαγμα και υποχρεώσει τις τράπεζες που δεν επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους μετατροπής τους σε κανονικούς λογαριασμούς λίρας να αγοράζουν πρόσθετα κρατικά ομόλογα.

Η νομισματική αρχή αύξησε επίσης τους συντελεστές υποχρεωτικών αποθεματικών για τις βραχυπρόθεσμες καταθέσεις συναλλάγματος, γεγονός που θα αναγκάσει τις τράπεζες να τοποθετούν περισσότερο συνάλλαγμα στη κεντρική τράπεζα.

Η απόφαση, όπως αναφέρει το Bloomberg, αναμένεται να «αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια καταθέσεων σε τουρκική λίρα, καθιστώντας τα πιο ελκυστικά, ενώ τα επιτόκια καταθέσεων σε λίρα με προστασία από συναλλαγματικές μετοχές μπορεί να μειωθούν απότομα, μειώνοντας την ελκυστικότητα του προγράμματος», έγραψε σε σημείωμά της η Oyak Securities με έδρα την Κωνσταντινούπολη. «Ο αντίκτυπος στη ζήτηση ξένου συναλλάγματος εξαρτάται από τα επιτόκια καταθέσεων λιρών. Τα επιτόκια δανείων είναι πιθανό να αυξηθούν σημαντικά», ανέφερε.

Ο Haluk Burumcekci, ιδρυτικός εταίρος της Burumcekci Consulting, υπολόγισε ότι ο στόχος είναι η μείωση κατά 15% των καταθέσεων σε λογαριασμούς KKM μέχρι το τέλος του έτους, οι οποίες, ανέρχονται σήμερα σε 3,36 τρισ. λίρες (123,7 δισ. δολάρια).

Οι λογαριασμοί KKM έχουν διογκωθεί από το 2021 σε περίπου το ένα τέταρτο των συνολικών τραπεζικών καταθέσεων, κυρίως λόγω της σημαντικής υποχώρησης της λίρας κατά περίπου 68% τα τελευταία δύο χρόνια. Για να καλύψει το κόστος υποτίμησης των KKM, η κεντρική τράπεζα κατέβαλε περίπου 300 δισ. λίρες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, όταν η λίρα υποχώρησε και πάλι. Το κόστος αυτού του μήνα εκτιμήθηκε σε 350 δισ. λίρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης