Πρόταση, η οποία θα προβλέπει τη χαλάρωση των κυρώσεων στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας, συντάσσουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, επιτρέποντας σε περισσότερες εταιρείες και χώρες να εισάγουν αργό πετρέλαιο, εάν το έθνος της Νότιας Αμερικής προχωρήσει προς μια ελεύθερη και δίκαιη προεδρική εκλογή.

Αυτό αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές με γνώση των σχεδίων.

Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να ενθαρρύνει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και της πολιτικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις εκλογές στη Βενεζουέλα και άλλες απαιτήσεις. Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν μετά την επανεκλογή του Μαδούρο το 2018, την οποία πολλά δυτικά έθνη θεώρησαν απάτη.

Η συμμαχία των… απόκληρων – Νέα deals Ιράν, Βενεζουέλας ανάχωμα στις κυρώσεις

Η χαλάρωση των κυρώσεων ήταν ένα δέλεαρ που επιστράτευσαν αρκετές φορές στο παρελθόν οι ΗΠΑ, αλλά μέχρι στιγμής έχει οδηγήσει σε πολύ λίγες άδειες, συμπεριλαμβανομένης μιας στη Chevron Corp που επέτρεψε στην εταιρεία να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη Βενεζουέλα και να εξάγει το πετρέλαιο της στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Νοέμβριο.

Η Ουάσιγκτον συνεχίζει να επιμένει ότι η περαιτέρω χαλάρωση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο προς τις εκλογές. Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι έτοιμη να παράσχει ελάφρυνση των κυρώσεων στη Βενεζουέλα , εάν η χώρα προχωρήσει στην αποκατάσταση της δημοκρατίας, δήλωσε την Τετάρτη ο Λευκός Οίκος.

Το μυστικό όπλο της Βενεζουέλας: Ο «σκιώδης στόλος» των τάνκερ

«Εάν η Βενεζουέλα λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε αντίστοιχες κυρώσεις», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Συνομιλίες

Ένας νέος γύρος συνομιλιών ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο στο Μεξικό, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων του Μαδούρο, της αντιπολίτευσης και αξιωματούχων των ΗΠΑ, αλλά έχουν δείξει μικρή πρόοδο. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι η Βενεζουέλα δεν έχει λάβει ακόμη τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Περισσότερο πετρέλαιο για περισσότερους ανθρώπους

Οι πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, χωρίς να τις κατονομάζει αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν αυτή τη φορά μια συγκεκριμένη προσφορά για να αναδιαμορφώσουν τις κυρώσεις πετρελαίου στη χώρα, ώστε οι αγοραστές αργού στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές να μπορούν επίσης να συνεχίσουν τις εισαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας με δομημένο και οργανωμένο τρόπο.

Η πρόταση θα μπορούσε να απαιτήσει από τον Μπάιντεν να τροποποιήσει τα εκτελεστικά διατάγματα των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα που εκδόθηκαν από τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ το 2019 ή να εκδώσει νέα.

Εάν τα μέρη συμφωνήσουν σε αυτό και σε μια σειρά πολιτικών αιτημάτων, συμπεριλαμβανομένων των προεδρικών εκλογών, το νέο πλαίσιο κυρώσεων θα διατηρήσει τους περιορισμούς στο εμπόριο πετρελαίου της Βενεζουέλας μόνο με χώρες όπως η Κίνα, το Ιράν και η Ρωσία, οι οποίες υπόκεινται σε ξεχωριστές κυρώσεις των ΗΠΑ, πρόσθεσαν οι πηγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια