H πλούσια σε άνθρακα κινεζική επαρχία Σάνζι κατέγραψε παραγωγή άνθρακα που ξεπέρασε τα 787 εκατομμύρια τόνους στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2023, στο πλαίσιο των προσπαθειών για αύξηση της παραγωγής προκειμένου να εξασφαλιστεί η διάθεση επαρκών ποσοτήτων άνθρακα στην κινεζική αγορά, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Η παραγωγή άνθρακα στη Σάνζι, που είναι η μεγαλύτερη σε ολόκληρη την Κίνα, αντιστοιχούσε σε ποσοστό περίπου 29,5% της συνολικής κινεζικής παραγωγής για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του επαρχιακού γραφείου στατιστικής.

Κομισιόν: Πράσινο φως σε μηχανισμό ορόσημο για την πράσινη μετάβαση

Προκειμένου να διασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Κίνας, η Σάνζι αύξησε την παραγωγή άνθρακα κατά περίπου 2 εκατομμύρια τόνους που μεταφέρονταν καθημερινά σε περιοχές ολόκληρης της Κίνας.

Η αναφερόμενη κινεζική επαρχία έχει θέσει ένα στόχο παραγωγής άνθρακα που προσεγγίζει περίπου στα 1,37 δισεκατομμύριο τόνους για το 2023.

Μια ωρολογιακή βόμβα 4 τρισ. δολαρίων

Σημειώνεται πως πριν από λίγες ημέρες ο επικεφαλής της παγκόσμιας αρχής για την επιστήμη του κλίματος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αγνοούν μια «ωρολογιακή βόμβα πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων» προωθώντας τα σχέδια παραγωγής ορυκτών καυσίμων, προειδοποιώντας ότι το κόστος αυτής της… αδράνειας αυξάνεται «κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα και κάθε χρόνο».

Μιλώντας στο CNBC λίγο μετά την εκλογή του ως ο νέος πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, ο Τζιμ Σκέα είπε ότι ένα κύμα παγκόσμιων ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών υπογραμμίζει την πιεστική ανάγκη να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και σε βάθος.

«Ειλικρινά, βρισκόμαστε σε δεινή κατάσταση», είπε ο Σκέα στο CNBC. «Κάναμε προβλέψεις σχετικά με το είδος των επιπτώσεων που θα προκύψουν από την κλιματική αλλαγή και ήταν πάντα ένα είδος προσέγγισης προσανατολισμένης στο μέλλον».

«Αλλά συμβαίνει στις τηλεοπτικές μας οθόνες. Μπορείτε να κοιτάξετε έξω από το παράθυρο, πρέπει να κάνετε επιλογές για το τι θα φορέσετε ή αν θα βγείτε καθόλου αυτή τη στιγμή. Άρα, αντιμετωπίζουμε πραγματικές προκλήσεις», είπε.

«Το είχαμε προβλέψει, αλλά νομίζω ότι πιθανότατα συμβαίνει πιο γρήγορα και έχει εκπλήξει τους πάντες».

Αυτή η αίσθηση σοκ ήταν αισθητή μεταξύ των επιστημόνων του κλίματος τις τελευταίες εβδομάδες. Ο πλανήτης κατέγραψε την πιο καυτή του μέρα από τότε που άρχισαν να καταγράφονται τα στοιχεία για τρίτη φορά μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες στις αρχές Ιουλίου – ένας μήνας που έκτοτε έχει επιβεβαιωθεί ως ο θερμότερος στην ιστορία.

Τεράστιες περιοχές της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας έχουν υποφέρει από καύσωνα, ενώ οι χώρες της Νότιας Αμερικής έχουν κατακλυστεί από θερμοκρασίες ρεκόρ στη μέση του χειμώνα. Η κλιματική κρίση που προκαλείται από τον άνθρωπο κάνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις επιπτώσεις του πιο συχνές και πιο έντονες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια