Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να ανανεώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας και να επιτρέψει την ασφαλή τους διέλευση από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, μετά την αποχώρηση της Μόσχας τον προηγούμενο μήνα.

Ερντογάν: «Η Δύση πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της» στη συμφωνία για τα σιτηρά

Ο Ντομπρόβσκις εκτίμησε ότι οι περιορισμοί που έχει επιβάλει η Ρωσία στη διέλευση των ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στο Κίεβο αλλά και σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί «τα σιτηρά σαν όπλο», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το Εμπόριο που βρίσκεται στην Ινδία για να παραστεί στη σύνοδο των υπουργών Εμπορίου της G20.

«Στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες του ΟΗΕ, της Τουρκίας αναφορικά με την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά», υπογράμμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ προσφέρει εναλλακτικές εμπορικές οδούς για τα ουκρανικά σιτηρά και άλλες εξαγωγές.

Οι εναλλακτικές οδοί

Μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά τον Ιούλιο περίπου 45 εκατ. τόνοι σιτηρών, σπόρων και άλλων σχετικών προϊόντων έχουν εξαχθεί μέσω εναλλακτικών οδών από την Πολωνία και τη Ρουμανία, προσφέροντας σημαντική βοήθεια στην Ουκρανία, εξήγησε ο Ντομπρόβσκις.

Η ΕΕ στηρίζει το Κίεβο με την παροχή αμυντικής, οικονομικής και άλλης βοήθειας, με στόχο «τα ρωσικά στρατεύματα να υποχωρήσουν πέρα από τα διεθνή σύνορα της Ουκρανίας», σημείωσε.

Εξάλλου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι κάποιες χώρες – περιλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας—δεν συμμετέχουν στις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Σε διμερείς συνομιλίες μεταξύ της Ινδίας και Ευρωπαίων αξιωματούχων οι τελευταίοι αναφέρθηκαν στο θέμα των ινδικών εξαγωγών διυλισμένου πετρελαίου το οποίο επεξεργάζεται η Ινδία αφού εισάγει αργό πετρέλαιο από τη Ρωσία, εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο οι δυτικές κυρώσεις χάνουν το νόημά τους.

Ωστόσο ο Ντομπρόβκσις εκτίμησε ότι το γεγονός αυτό δεν είναι πιθανό να επηρεάσει τις συνεχιζόμενες συζητήσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ινδίας και ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ισραήλ: Τελεσίγραφο Γκαντζ στον Νετανιάχου, με απειλή αποχώρησης από την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ισραήλ: Τελεσίγραφο Γκαντζ στον Νετανιάχου, με απειλή αποχώρησης από την κυβέρνηση

Ο υπουργός του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ, έθεσε τελεσίγραφο 20 ημερών στον Νετανιάχου ώστε να παρουσιάσει σχέδιο για την «επόμενη μέρα στη Γάζα»

Βενιζέλος: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μέρος του Διεθνούς Δικαίου, δεσμευτική και για τις δύο χώρες
Επικαιρότητα |

Βενιζέλος: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μέρος του Διεθνούς Δικαίου, δεσμευτική και για τις δύο χώρες

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι η Συμφωνία αποτελεί το θεμέλιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας και «σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία και υποχρεωτική»