Η τελευταία ανατροπή στο σίριαλ της επιστροφής των εργαζομένων της Meta στα γραφεία της εταιρεία απασχολεί τον διευθύνοντα σύμβουλο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, λέει ένας ειδικός του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Η νέα εντολή του τεχνολογικού γίγαντα για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης φέρεται να περιλαμβάνει τρεις ημέρες την εβδομάδα στο γραφείο, τη χρήση των καρτών των εργαζομένων για την παρακολούθηση της παρουσίας και την απαίτηση οι εργαζόμενοι να εμφανιστούν ως φυσική παρουσία ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με το CNBC.

Η Meta καθιέρωσε μια αρκετά ολοκληρωμένη πολιτική απομακρυσμένης εργασίας το 2021, πριν ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε ένα υβριδικό πρόγραμμα τον Ιούνιο. Δεν καθόρισε τις λεπτομέρειες της πολιτικής μέχρι την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με ένα υπόμνημα της εταιρείας που περιήλθε στην κατοχή του Insider, στο οποίο αναφέρεται ότι οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ στις 5 Σεπτεμβρίου.

Οι μονομάχοι, το «κλουβί» και το μάρκετινγκ

Οι εργαζόμενοι μπορούν ακόμη να υποβάλουν αίτηση για καθεστώς απομακρυσμένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, σημειώνεται στο υπόμνημα.

Παρ’ όλα αυτά, το σφυροκόπημα που προκαλείται από τόσες πολλές αλλαγές πολιτικής σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι πιθανό να προκαλέσει “τεράστια δυσπιστία στην ηγεσία και το θεσμό, και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη”, λέει στο CNBC Make It η Heidi K. Gardner, σύμβουλος σε θέματα διοίκησης και διακεκριμένη συνεργάτης στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ.

Η Meta δεν ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα του Make It για σχολιασμό.

“Οι προϊστάμενοι πρέπει να διασφαλίζουν ότι εφαρμόζουν τη διαφάνεια και ότι οι πράξεις τους ταιριάζουν με τα λόγια τους”, λέει η Gardner. “Η εδραίωση της αξιοπιστίας είναι ένα ουσιαστικό μέρος του να είσαι ηγέτης, και χρειάζεται ενσυναίσθηση για να δημιουργηθεί αυτή η εμπιστοσύνη”.

Ένα πρόβλημα ενσυναίσθησης για τους απανταχού διευθύνοντες συμβούλους

Η ενσυναίσθηση, ή η έλλειψή της, έχει γίνει πρόβλημα για τους διευθύνοντες συμβούλους σε όλη τη χώρα, καθώς οι χώροι εργασίας απομακρύνονται από τα πρωτόκολλα της εποχής Covid, λένε οι ειδικοί.

Οι εργαζόμενοι και τα διευθυντικά στελέχη μιλούσαν συχνά για τις ζωές τους εκτός γραφείου, ενώ προσπαθούσαν να διαχειριστούν την αβέβαιη κορύφωση της πανδημίας, αλλά η τάση αυτή τώρα αντιστρέφεται, δήλωσε η προπονήτρια ηγεσίας Muriel Wilkins στο podcast “Radical Candor” νωρίτερα αυτό το μήνα.

″[Τώρα] οι ηγέτες θέλουν απλώς να επιτύχουν αποτελέσματα”, δήλωσε ο Wilkins. “Και κατά κάποιο τρόπο λένε: “Λοιπόν, είτε οδηγούμαστε στα αποτελέσματα είτε έχουμε ενσυναίσθηση. Δεν μπορώ να τα κάνω και τα δύο”.

Αυτή η προσανατολισμένη στα αποτελέσματα νοοτροπία, η οποία ίσως επιδεινώνεται από ένα κύμα απολύσεων στον κλάδο της τεχνολογίας μεταξύ των τέλους του 2022 και των μέσων του 2023, καθιστά δύσκολο για τους προϊσταμένους να μπουν στη θέση των υπαλλήλων τους αυτή τη στιγμή, λέει ο Gardner.

Οι απολύσεις

Στην περίπτωση της Meta, ο τεχνολογικός γίγαντας απέλυσε περισσότερους από 20.000 εργαζομένους μεταξύ Νοεμβρίου 2022 και Μαΐου 2023. Ορισμένοι από αυτούς τους πρώην εργαζόμενους ειδοποιήθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προκαλώντας ένα ακόμη ρήγμα εμπιστοσύνης μεταξύ του Ζάκερμπεργκ και των υπαλλήλων του.

Οι εργαζόμενοι που παραμένουν μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να ερμηνεύσουν τους νέους κανόνες φιλικά – παρόλο που ορισμένα μέρη της νέας οδηγίας ακούγονται χειρότερα από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, λέει ο Gardner.

“Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν ήδη τις κάρτες τους για να εισέρχονται στο γραφείο. Η παρουσία στον χώρο εργασίας [εδώ και καιρό] παρακολουθείται με αυτόν τον τρόπο”, λέει. “Θα βοηθήσει να δείξει ότι όλοι τηρούν τα ίδια πρότυπα και ότι οι συνάδελφοί σας ακολουθούν τους κανόνες με τον ίδιο τρόπο”.

Γενικότερα, οι εντολές επιστροφής στο γραφείο σε όλη τη χώρα πρέπει να παρουσιάζουν περισσότερους αιτιολογημένους λόγους για τη συγκέντρωση των εργαζομένων, λέει η Gardner – ειδικά όταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αντιδρούν.

“Ίσως κάποιος έχει κοινωνικό άγχος και δεν αποδίδει καλά σε περιβάλλον γραφείου, ή αναρρώνει από ένα τραύμα ή δεν μπορεί να μετακινηθεί στο χώρο εργασίας”, λέει. “Τα αφεντικά πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για να εξετάσουν γιατί οι εργαζόμενοι δεν είναι ενθουσιασμένοι με την επιστροφή στη δουλειά τους και να φτάσουν στη ρίζα του προβλήματος”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα
Τεχνολογία |

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα

Έφτασε με ακραία ταχύτητα από απόσταση 1,5 φοράς μεταξύ Γης και Ήλιου – Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του νέου συστήματος επικοινωνίας με λέιζερ αντί για ραδιοκύματα