Έλεγχοι στο θαλασσινό νερό κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα δεν ανίχνευσαν ραδιενεργές ουσίες. Αυτό ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας, λίγα εικοσιτετράωρα αφότου οι αρχές άρχισαν να απορρίπτουν στη θάλασσα επεξεργασμένο νερό που χρησιμοποιήθηκε για την ψύξη των κατεστραμμένων αντιδραστήρων.

Πώς θα απορρίψει το ραδιενεργό νερό στον Ειρηνικό η Ιαπωνία [Γράφημα]

Η επιχείρηση ξεκίνησε την Πέμπτη, παρά τις διαμαρτυρίες τόσο εντός όσο και εκτός Ιαπωνίας. Είναι ενδεικτικό ότι η Κίνα απαγόρευση τις εισαγωγές αλιευμάτων από την Ιαπωνία.

Το τρίτιο

Η Ιαπωνία και οι επιστημονικοί οργανισμοί υποστηρίζουν ότι το νερό είναι ασφαλές αφού φιλτραριστεί για να αφαιρεθούν τα περισσότερα ραδιενεργά στοιχεία εκτός από το τρίτιο, ένα ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου.

Επειδή το τρίτιο είναι δύσκολο να διαχωριστεί από το νερό, το νερό της Φουκουσίμα αραιώνεται έως ότου τα επίπεδα τριτίου πέσουν κάτω από τα ρυθμιστικά όρια.

Οι δοκιμές του υπουργείου σε δείγματα από 11 σημεία κοντά στο εργοστάσιο έδειξαν συγκεντρώσεις τριτίου κάτω από το κατώτατο όριο ανίχνευσης, δηλαδή 7 έως 8 μπεκερέλ τριτίου ανά λίτρο, ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι η συγκέντρωση αυτή «δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον».

Η παρακολούθηση θα διενεργείται «με υψηλό επίπεδο αντικειμενικότητας, διαφάνειας και αξιοπιστίας» για να αποφευχθούν δυσμενείς επιπτώσεις στη φήμη της Ιαπωνίας, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Akihiro Nishimura.

Το υπουργείο θα δημοσιεύει τα αποτελέσματα των δοκιμών κάθε εβδομάδα για τους επόμενους τρεις μήνες τουλάχιστον, ανέφερε άλλος αξιωματούχος.

Η υπηρεσία αλιείας της Ιαπωνίας, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι οι έλεγχοι σε ψάρια κοντά στο εργοστάσιο δεν φανέρωσαν καμία ανωμαλία, ενώ δεν εντοπίστηκαν ποσότητες τριτίου.

Τι λέει η TEPCO

Η TEPCO, η εταιρεία που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το θαλασσινό νερό κοντά στο εργοστάσιο περιείχε λιγότερα από 10 μπεκερέλ τριτίου ανά λίτρο,  πολύ κάτω από το όριο των 10.000 μπεκερέλ που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το πόσιμο νερό.

Τα μολυσμένα ύδατα που έχει αποθηκεύσει η TEPCO στις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα ανέρχονται σε 1,3 εκατομμύρια τόνους. Πρόκειται για ποσότητα αρκετή για να γεμίσει 500 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Η απελευθέρωση των πρώτων 7.800 κυβικών μέτρων, που ισοδυναμούν με τρεις ολυμπιακές πισίνες, θα διαρκέσει περίπου 17 ημέρες. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περίπου 30 χρόνια για να ολοκληρωθεί η επιχείρηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα