Στις 17 Μαρτίου 2023, ο βαριά πληγωμένος πυρηνικός σταθμός Fukushima Daiichi της Ιαπωνίας έθεσε σε λειτουργία τον εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για τον καθαρισμό των συγκεντρωμένων υδάτων από τα ραδιενεργά στοιχεία. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο στη διαδικασία απελευθέρωσης των εν λόγω ποσοτήτων νερού στον ωκεανό.

Μια δεκαετία μετά τον σεισμό και το τσουνάμι που κατέστρεψε το εργοστάσιο, προκαλώντας τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο από την εποχή του Τσερνόμπιλ, περίπου 1,3 εκατομμύρια τόνοι μολυσμένου νερού έχουν συσσωρευτεί στην τοποθεσία.

Το νερό αποθηκεύεται σε περισσότερες από 1.000 τεράστιες δεξαμενές διάσπαρτες σε όλη την περιοχή, με κόστος συντήρησης σχεδόν 900 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Δεν υπάρχει όμως πλέον διαθέσιμη χωρητικότητα, σύμφωνα με το Reuters.

Η Tepco (Tokyo Electric Power Company) σχεδιάζει να φιλτράρει το νερό για να αφαιρέσει τα ραδιενεργά ισότοπα, αφήνοντας μόνο το τρίτιο, ένα ραδιενεργό ισότοπο υδρογόνου που θεωρείται αδύνατο να φιλτραριστεί.

Ακολούθως, το σχέδιο προβλέπει την αραίωση των ποσοτήτων ύδατος μέχρι τα επίπεδα τριτίου να μειωθούν σε λιγότερο από το 1/40 των ρυθμιστικών προτύπων. Κατόπιν, το νερό θα διοχετευτεί στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω ενός σωλήνα μήκους ενός χιλιομέτρου.

Η ιαπωνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τον Ιανουάριο ότι θα αρχίσει να απορρίπτει το ραδιενεργό νερό στον Ειρηνικό Ωκεανό την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2023, παρά τις διαμαρτυρίες που προέρχονται τόσο από το εσωτερικό της χώρας όσο και από τα γειτονικά κράτη και τη διεθνή κοινότητα.

Η Κίνα εκτιμά ότι το μολυσμένο νερό περιέχει περισσότερα από 60 ραδιονουκλίδια, συμπεριλαμβανομένου του τριτίου, τα οποία θα μπορούσαν να διασπαρούν από τα ωκεάνια ρεύματα, προκαλώντας μη προβλέψιμη βλάβη στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα