Είναι «εξαιρετικά σημαντικό» οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να έχουν μια σταθερή οικονομική σχέση, δήλωσε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο τη Δευτέρα, η οποία βρίσκεται στην Κίνα για συνομιλίες με αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης.

Οι δύο χώρες μοιράζονται περισσότερα από 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιο εμπόριο.

«Είναι μια περίπλοκη σχέση. Είναι μια προκλητική σχέση. Φυσικά θα διαφωνήσουμε σε ορισμένα θέματα», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Ραϊμόντο και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο εάν είμαστε άμεσοι, ανοιχτοί και πρακτικοί».

Η αμερικανίδα υπουργός πραγματοποιεί τριήμερες συνομιλίες με Κινέζους αξιωματούχους και επιχειρηματίες στην Κίνα, προκειμένου να ενισχύσει τους επιχειρηματικούς δεσμούς μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό θα έχει συνάντηση και με τον κινέζο ομόλογό της Γουάνγκ Γεντάο.

«Καμπανάκι» ΗΠΑ για την κινεζική κυριαρχία στις σπάνιες γαίες

Διάθεση για συνεργασία

Ο Γουάνγκ από την πλευρά του υπογράμμισε ότι οι οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν σημασία όχι μόνο για τις δύο χώρες μας, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο, υπογηραμμίζοντας ότι όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της Ραϊμόντο, φαίνεται ότι της αρέσει το εμπόριο με την Κίνα.

Δήλωσε επίσης έτοιμος να συνεργαστεί μαζί της για να «υποστηρίξει ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον πολιτικής για τις αμερικανικές και τις κινεζικές επιχειρήσεις».

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι τεταμένες καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με άλλες δυτικές χώρες, προκειμένου να εμποδίσουν την κυριαρχία της Κίνας σε προηγμένους ημιαγωγούς, ενώ το Πεκίνο περιορίζει τις εξαγωγές της εξέχουσας εταιρείας τσιπ Micron Technology.

Το συγκεκριμένο ταξίδι είχε σκοπό οι δυο δυνάμεις να γυρίσουν τη σελίδα του πιο πρόσφατου επεισοδίου που ανέβασε την ένταση ανάμεσά τους στα ουράνια, την υπόθεση του κινεζικού αερόστατου που οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «κατασκοπευτικό» κι έστειλαν μαχητικό F-22 να το καταρρίψει τον Φεβρουάριο.

Διαφωνίες

Οι διμερείς σχέσεις παραμένουν τεταμένες σε πολλά θέματα, από το εμπόριο στην Ταϊβάν έως τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ανάμεσα στις κύριες διαφωνίες περιλαμβάνονται οι εμπορικοί περιορισμοί που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις εξαγωγές ορισμένων αμερικανικών προϊόντων, κυρίως υψηλής τεχνολογίας, προς την Κίνα.

Η Ουάσινγκτον τους θεωρεί ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της εθνικής της ασφάλειας. Ωστόσο το Πεκίνο εκτιμά ότι στοχεύουν κυρίως να εμποδίσουν την οικονομική ακμή και την ανάπτυξή του.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα, η υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προσπάθησε να καθησυχάσει τις κινεζικές αρχές σε σχέση με τους πολλαπλούς αμερικανικούς περιορισμούς.

Ο αμερικανός απεσταλμένος για το Κλίμα Τζον Κέρι επισκέφθηκε την Κίνα τον Ιούλιο.

Όσο για τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, μετέβη στο Πεκίνο τον Ιούνιο, πραγματοποιώντας την επίσκεψη του υψηλότερου Αμερικανού αξιωματούχου από το 2018.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή