Η κυριαρχία της Κίνας στις σπάνιες γαίες καθιστά ευάλωτες τις αλυσίδες εφοδιασμού των ΗΠΑ, δήλωσε η εμπορική εκπρόσωπος των ΗΠΑ Κάθριν Τάι σε αποκλειστική συνέντευξη το Σάββατο στον Μάρτιν Σονγκ του CNBC.
Τα μέταλλα σπανίων γαιών χρησιμοποιούνται σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας όπως οι κινητήρες ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, η Κίνα έχει αναπτύξει την ικανότητά της να επεξεργάζεται τα μέταλλα – δίνοντάς της τεράστιo πλεονέκτημα σε μια κρίσιμη παγκόσμια αγορά.
«Αυτό στο οποίο θέλω να επιστήσω την προσοχή σας δεν είναι μόνο τα τρωτά σημεία γύρω από τις επενδύσεις της Κίνας [στο εξωτερικό], αλλά το γεγονός ότι η δεσπόζουσα θέση της Κίνας στην παγκόσμια αγορά τώρα στις [σπάνιες γαίες] σημαίνει ότι είναι σε θέση να ανοίγει και να κλείνει τη στρόφιγγα», είπε η Τάι.
Γιατί το Πεκίνο «γαβγίζει, αλλά δεν δαγκώνει» για τις σπάνιες γαίες
«Και μέχρι να μπορέσουμε να αποκτήσουμε πρόσβαση και να δημιουργήσουμε πρόσθετες αλυσίδες εφοδιασμού, παραμένουμε εντελώς ευάλωτοι σε αυτή τη μόχλευση», δήλωσε η εμπορική εκπρόσωπος των ΗΠΑ, στο περιθώριο του B20, του επίσημου φόρουμ επιχειρηματικού διαλόγου της G20, που διεξάγεται στο Νέο Δελχί της Ινδίας.
Η Κάθριν Τάι επεσήμανε ότι πριν από περίπου μια δεκαετία, η Κίνα αύξησε τις τιμές των σπάνιων γαιών τόσο υψηλά που ορισμένα ορυχεία των ΗΠΑ μπόρεσαν να λειτουργήσουν ξανά, μόνο όταν το Πεκίνο μείωσε τις τιμές.
Εμπόδια
Οι ΗΠΑ κατείχαν πλειοψηφικό μερίδιο στην αγορά μετάλλων σπάνιων γαιών πριν από τη δεκαετία του 1980. Ωστόσο, το χαμηλότερο κόστος εργασίας στο εξωτερικό, καθώς και τα πιο χαλαρά περιβαλλοντικά πρότυπα, βοήθησαν στην απομάκρυνση της βιομηχανίας σπάνιων γαιών από τις ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, το Πεκίνο υποστήριξε τη βιομηχανία.
«Το πλεονέκτημα όσον αφορά την κυριαρχία της Κίνας δεν είναι απαραίτητα φυσικό πλεονέκτημα», υπογράμμισε η Τάι. «Δεν είναι ότι έχουν περισσότερες σπάνιες γαίες, αλλά ότι μπόρεσαν να ακολουθήσουν συντονισμένες βιομηχανικές και εμπορικές πολιτικές που τους επέτρεψαν να κυριαρχήσουν στην αγορά».
Σχεδιασμός
Η κινεζική κυβέρνηση θέτει οικονομικά σχέδια τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια, με ορισμένους στόχους – όπως η ενίσχυση της αυτάρκειας στην τεχνολογία και η επίτευξη της ουδετερότητας των εκπομπών άνθρακα – να ορίζονται χρόνια νωρίτερα.
Το επίπεδο εξάρτησης των ΗΠΑ από την παραγωγή με έδρα την Κίνα ήρθε στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ και επιταχύνθηκε όταν η πανδημία Covid-19 το 2020 διέκοψε τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε πρωτοβουλίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ενθαρρύνει τις εταιρείες να αναπτύξουν και να κατασκευάσουν κρίσιμες τεχνολογίες στις ΗΠΑ
«Το σημείο που βρισκόμαστε όσον αφορά τις αλυσίδες εφοδιασμού μας σήμερα δεν είναι εκεί που θέλουμε να είμαστε», ανέφερε η Τάι στο CNBC. «Γνωρίζουμε ότι είμαστε ευάλωτοι. Εκεί που θέλουμε να είμαστε είναι σε ένα μέρος όπου οι αλυσίδες εφοδιασμού μας είναι πιο διαφοροποιημένες, όπου έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε αυτές, όπου έχουμε απλώς περισσότερες επιλογές».
Στην περίπτωση των σπάνιων γαιών, η Τάι παραδέχθηκε επεσήμανε ότι η Κίνα έχει το μονοπώλιο στην παγκόσμια αγορά. Σημείωσε ότι στην περίπτωση της παραγωγής λιθίου της Αυστραλίας, η Κίνα είναι επίσης ο μόνος αγοραστής — δίνοντας στο Πεκίνο άλλο ένα σημείο μόχλευσης της αγοράς.
Ενώ το λίθιο είναι βασικό συστατικό των μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δεν είναι ένα από τα 17 μέταλλα που επιστημονικά κατηγοριοποιούνται ως σπάνιες γαίες.
Εμπορική συμφωνία «πρώτης φάσης».
Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν ξεκινήσει η πανδημία, οι ΗΠΑ και η Κίνα υπέγραψαν μια εμπορική συμφωνία «φάσης πρώτης», η οποία καλούσε την Κίνα να αυξήσει τις αγορές αμερικανικών προϊόντων ως τρόπο να αντισταθμίσει το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα.
Όταν ρωτήθηκε το Σάββατο για το πού βρίσκεται η συμφωνία, η Τάι είπε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εξετάζουν τις ελλείψεις της Κίνας στην επίτευξη αυτών των στόχων αγοράς.
Είπε ότι μια άλλη πτυχή αυτής της συζήτησης είναι ο βαθμός στον οποίο το εμπόριο των ΗΠΑ με την Κίνα δεν είναι «ισορροπημένο».
Τα επίσημα στοιχεία των ΗΠΑ ανέφεραν ότι το εμπορικό έλλειμμα της χώρας με την Κίνα αυξήθηκε κατά 8,3% στα 382,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.
Latest News
«Πράσινο φως» για το deal των 16,5 δισ. δολ. στα φάρμακα αδυνατίσματος ανάμεσα σε Novo Holdings και Catalent
Η «προίκα» της συμφωνίας της Novo Holding με την Catalent είναι τρία εργοστάσια σε Ιταλία, Βέλγιο και Ηνωμένες Πολιτείες
Αμερικανικό δικαστήριο απορρίπτει αίτημα της TikTok - Η «κλεψύδρα» τελειώνει στις 19/1
Σύμφωνα με το νόμο το TikTok θα απαγορευτεί εκτός αν η κινεζική ByteDance το εκποιήσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου
Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εγκαταλείπουν τα φτωχά κράτη - Ακόμα και οι διασώσεις γίνονται... ακριβές
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μείνει πίσω πλέον από την Κίνα που εμφανίζεται ως ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Τέλος οι προσλήψεις στην Klarna, τον λόγο έχει η... τεχνητή νοημοσύνη
O CEO της Klarna θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές που κάνουν οι άνθρωποι στην εταιρεία
Baykar: Συμφωνίες εξαγωγής UAV με 34 χώρες για την τουρκική βιομηχανία
Το 2023, το 90% των εσόδων της Baykar προήλθε από τις ξένες αγορές - Οι εξαγωγές της εταιρείας έφρασαν τα 1,8 δισ. δολάρια
«Μαχαιριά« της Moody’s στον φιλόδοξο Μπαϊρού - Τι εκτιμά η DW
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, αλλά και ο Moody's μάλλον δεν πιστεύει ότι θα την επιτύχει άμεσα
Βρετανία: H Ριβς μιλά για επανεκκίνηση των σχέσεων με την ΕΕ
Επαγγελματιες απο διάφορους τομείς στη Βρετανία ελπίζουν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες το εμπόριο με την ΕΕ
Τραμπ: Εξετάζει την ιδιωτικοποίηση του αμερικανικού Ταχυδρομείου
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post
Βιομηχανική παραγωγή: Σταθερή στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο - Αύξηση 0,3% στην ΕΕ
Σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2024 η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε σταθερή στη ζώνη του ευρώ
Ιταλία: Πρέπει να αποτελέσει βασικό μέρος των σχεδίων της Stellantis
Η Ρώμη ελπίζει να διορθώσει τις τεταμένες σχέσεις της με την Stellantis