Η τελευταία επιθετική αύξηση των επιτοκίων της Τουρκίας, έχει τραβήξει την προσοχή ξένων επενδυτών, οι οποίοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στην τουρκική αγορά. υπό την αίρεση ότι οι αρχές της χώρας θα συνεχίσουν να αποδεικνύουν ότι η επιστροφή στην ορθόδοξη νομισματική πολιτική βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας την περασμένη Πέμπτη, να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 750 μονάδες βάσης στο 25% [αύξηση τριπλάσια από αυτή που προέβλεπαν οι αναλυτές] έδωσε ώθηση στη λίρα.

Ράλι ανόδου για την τουρκική λίρα μετά την αύξηση – σοκ στα επιτόκια

Παράλληλα με αυτό, ανώτατοι αξιωματούχοι της Τουρκίας διαμηνύουν ότι σχεδιάζουν δύο ακόμη ζωτικής σημασίας βήματα για να αναστρέψουν την πολυετή φυγή ξένων επενδύσεων: θα δημοσιεύσουν ένα ολοκληρωμένο οικονομικό πρόγραμμα τον επόμενο μήνα που θα μειώσει την αβεβαιότητα και θα αρχίσουν να πραγματοποιούν συναντήσεις με επενδυτές στο εξωτερικό.

Όπως γράφει το Reuters, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ θα ξεκινήσει το roadshow επενδυτών στις 19 Σεπτεμβρίου στα κεντρικά γραφεία της Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, το να πειστούν οι επενδυτές δεν θα είναι εύκολο: Οι ξένοι είχαν εγκαταλείψει την Τουρκία τα τελευταία πέντε χρόνια εξαιτίας των ανορθόδοξων και συχνά ασταθών πολιτικών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πέντε ξένοι επενδυτές, που μίλησαν με το Reuters, τονίζουν πάντως, ότι η τελευταία αύξηση των επιτοκίων σηματοδότησε ένα κλίμα ανεξαρτησίας για τους υπευθύνους χάραξης της νομισματικής πολιτικής, «που ενδιαφέρονται σοβαρά για την αντιμετώπιση της αδυσώπητης πίεσης στο νόμισμα και τη χαλάρωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό».

«Φαίνεται ότι διορθώνουν τα λάθη που έκαναν με τις πρώτες τους αποφάσεις αύξησης επιτοκίων», υπογράμμιζε ο Viktor Szabo, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στο abrdn στο Λονδίνο.

Από την πλευρά του ο Ola El-Shawarby, αναπληρωτής διευθυντής χαρτοφυλακίου για τη στρατηγική μετοχών των αναδυόμενων αγορών στην Van Eck, τόνισε: «Έχουμε κάποια έκθεση και γινόμαστε πιο άνετοι με τη συνολική εικόνα, επομένως γινόμαστε πιο εποικοδομητικοί». «Όσο περισσότερες αποδείξεις έχουμε για την επιστροφή στην ορθοδοξία, τόσο πιο πιθανό είναι να επανεξετάσουμε αυτές τις επενδύσεις», είπε.

Το ζητούμενο

Αντιμέτωπος με τα εξαντλημένα αποθέματα συναλλάγματος και άλλες οικονομικές πιέσεις, ο Ερντογάν, μετά την επανεκλογή του τον Μάιο, διόρισε τον Σίμσεκ στο υπουργείο Οικονομικών και την Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, προκειμένου να  αλλάξουν τα πράγματα.

Ο αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ είπε στους τραπεζίτες ότι το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» του επόμενου μήνα θα περιγράφει λεπτομερώς μια μετάβαση σε αυξημένη οικονομική και χρηματοοικονομική προβλεψιμότητα και θα περιλαμβάνει τριετείς μακροοικονομικές προβλέψεις. Και πρόσθεσε ότι παράλληλα, θα επιταχυνθεί το επενδυτικό roadshow.

Ο Σιμσέκ υπογράμμισε ότι η ομάδα του έχει πολιτική υποστήριξη για το σχέδιό της, σύμφωνα με το οποίο ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται γύρω στον Μάιο του επόμενου έτους.

«Θα πρέπει να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια πολιτικής σε αυτόν τον κύκλο για να έχουν διαρκή επίδραση στους διεθνείς επενδυτές», πρόσθεσε ο Blaise Antin, επικεφαλής της έρευνας EM Sovereign στο asset manager TCW στο Λος Άντζελες. «Το ερώτημα είναι αν έχουν το πράσινο φως του Ερντογάν για να συνεχίσουν».

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε την Πέμπτη ότι θα αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο όσο χρειάζεται και η JPMorgan προέβλεψε ότι θα φτάσουν στο 35% μέχρι το τέλος του έτους.

Τα επόμενα βήματα

Με τον πληθωρισμό να αυξάνεται κοντά στο 60% μέχρι το τέλος του έτους από σχεδόν 48% τον περασμένο μήνα, οι αυξήσεις των επιτοκίων μειώνουν εν μέρει το χάσμα.

Οι ξένοι κατέχουν λιγότερο από το 1% των τουρκικών ομολόγων, από 10% το 2019 και 20% το 2015, δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Τους τελευταίους τρεις μήνες, τα ομόλογα είχαν μόνο 110,5 εκατομμύρια δολάρια σε σωρευτικές ξένες εισροές, ενώ οι μετοχές σημείωσαν άνοδο 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι τουρκικές αγορές μετοχών, ευρωομολόγων και CDS είναι πιο ελκυστικοί στόχοι φέτος και του χρόνου, ειδικά μετά την αύξηση των επιτοκίων, λένε επενδυτές και αξιωματούχοι στο Reuters.

«Τελικά για τους επενδυτές το τελικό επιτόκιο έχει σημασία – αλλά είναι περισσότερο ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να ενεργήσει όταν χρειαστεί», δήλωσε ο Kaan Nazli, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στον διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Neuberger Berman στο Λονδίνο. «Αλλά το να βλέπουμε αυτή την αλλαγή είναι θετικό».

Εκτός από τις συνδυασμένες 1.650 μονάδες βάσης στη νομισματική σύσφιγξη από τον Ιούνιο, υπάρχουν και άλλα σημάδια διαρκούς αλλαγής. Οι αρχές αύξησαν τους φόρους για να περιορίσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα, μείωσαν την εγχώρια ζήτηση, άρχισαν να αλλάζουν ένα δαπανηρό σύστημα καταθέσεων που προστατεύεται από αποσβέσεις και αύξησαν τα συναλλαγματικά αποθέματα κατά 20 δισεκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πιθανή κρίση ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Yeni Safak, ο Σιμσέκ είπε ότι η Τουρκία είναι πολλά υποσχόμενη για τους ξένους επενδυτές, εφόσον «ακολουθούμε πολιτικές που βασίζονται σε κανόνες σύμφωνα με τους παγκόσμιους κανόνες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ