Η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη βόρεια επαρχία της Σινώπης, ανέφερε σήμερα σύμφωνα με το Reuters,  ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Η ρωσική Rosatom κατασκευάζει ήδη τους πρώτους πυρηνικούς σταθμούς της Τουρκίας στη νότια επαρχία της Μερσίνης. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, ο Μπαϊρακτάρ είπε επίσης ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κίνα για ένα τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης στα δυτικά εδάφη της Τουρκίας.

Πυρηνική ενέργεια: Γιατί την προτιμούν οι μεγιστάνες της τεχνολογίας

«Διεξάγεται έρευνα και για τέταρτο σταθμό»

Παρόμοιες δηλώσεις είχαν γίνει και στα τέλη Ιουνίου από τον Σαλίχα Σαρί, επικεφαλής της διεύθυνσης πυρηνικής ενέργειας στο υπουργείο ενέργειας της Τουρκίας. Σύμφωνα με το Anadolu είχε δηλώσει η χώρα είναι πλέον έτοιμη να προχωρήσει με το δεύτερο σταθμό στη Σινώπη και διαπραγματεύεται με την Κίνα για τον τρίτο, ενώ διεξάγεται έρευνα και για τέταρτο. «Επιπλέον, βρισκόμαστε σε επαφές με βρετανικές, αμερικανικές και γαλλικές εταιρείες για τους μικρούς τμηματικούς αντιδραστήρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία διαθέτει 68 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, οι οποίοι κάλυψαν περίπου το ένα τρίτο των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια πέρυσι, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας και η χώρα στοχεύει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2053.

Το 2024 η λειτουργία στο Ακούγιου

Σε ό,τι αφορά τον πρώτο πυρηνικό σταθμός της Τουρκίας, που βρίσκεται στο Ακούγιου στη νότια Τουρκία και κατασκευάστηκε από τη Ρωσία, θα αρχίσει να λειτουργεί κανονικά το 2024, όπως έχει μεταδώσει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο Τούρκους αξιωματούχους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα