Αν και οι άμεσες επενδύσεις μεταξύ των Ινδίας και Ελλάδας δεν έχουν να επιδείξουν (ακόμη;) σημαντικό βάθος, στο γεύμα εργασίας που πραγματοποιήθηκε παρουσία των δύο Πρωθυπουργών Κυριάκου Μητσοτάκη και Narenda Modi και στο οποίο συμμετείχαν οκτώ Έλληνες, μεγάλα ονόματα του εγχώριου επιχειρείν, και εννέα κορυφαίοι Ινδοί CEOs και γενικοί διευθυντές σημαντικών εταιρειών, φαίνεται ότι μπήκαν οι βάσεις αυτό να αλλάξει σύντομα.

Η συνάντηση έγινε σε εγκάρδιο κλίμα αναφέρει στον ΟΤ ο κος Σπύρος Θεοδωρόπουλος, σημειώνοντας ότι οι Ινδοί επιχειρηματίες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να επενδύσουν στη χώρα μας.

Μάλιστα ο ίδιος, ιδιοκτήτης πλέον της ΙΟΝ, είναι ένας από τους ελάχιστους Έλληνες που έχει κάνει την ανάποδη διαδρομή έχοντας εδώ και 6 χρόνια επενδύσει στην Ινδία, απ’ όταν ήταν ιδιοκτήτης της Chipita.

Όταν πραγματοποίησε το mega deal πουλώντας την Chipita στη Mondelez International, η δραστηριότητα της Ινδίας, ήτοι η κοινοπραξία με την υπεραιωνόβια εταιρεία τροφίμων Britannia Industries, έμεινε εκτός συμφωνίας, καθώς ο πολυεθνικός κολοσσός διατηρεί ίδια παρουσία στην ινδική αγορά.

Πώς ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος τινάζει την μπάνκα στον αέρα

Η Britchip Foods Limited, θυγατρική της Britannia Industries κατά 60% και κατά 40% του ομίλου Chipita Foods, στον οποίο ανήκει και η αλλαντοβιομηχανία Νίκας, παράγει κρουασάν με το εμπορικό σήμα Britannia Treats. Μάλιστα, σύμφωνα με τη διοίκηση της Britannia, τι συσκευασμένο κρουασάν έχει τεράστιες δυνατότητες αποδοχής στην αγορά της Ινδίας και αποτελεί «ευκαιρία για την εταιρεία να πρωτοπορήσει και να προωθήσει ενεργά την ανάπτυξη σε αυτή την κατηγορία καθιστώντας την προσιτή στους καταναλωτές».

Εξ ου και σχεδιάζεται και δεύτερο εργοστάσιο παραγωγής σε άλλη περιοχή της τεράστιας αυτής χώρας, όπως αποκάλυψε ο κος Θεοδωρόπουλος στον ΟΤ.

Κάτι που είχε αποφασιστεί πριν τις παραινέσεις του Ινδού πρωθυπουργού στο πρόσφατο γεύμα. Για την ιστορία να πούμε ότι ο Narenda Modi ενθάρρυνε τους ηγέτες των ελληνικών επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ινδία και να αποτελέσουν μέρος της ιστορίας ανάπτυξής της.

Όσον αφορά τον τζίρο της ινδικής δραστηριότητας του Έλληνα επιχειρηματία, στις 31 Μαρτίου 2023 οι πωλήσεις της Britchip ανήλθαν σε 11,42 εκατ. ευρώ (Rs 101.98 crores) έχοντας τριπλασιαστεί συγκριτικά με την προηγούμενη οικονομική χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου 2022 (3,46 εκατ. ευρώ ή Rs 30 crores).

Η Britannia, μια από τις παλαιότερες εταιρείες τροφίμων της Ινδίας που παράγει μπισκότα, ψωμί, κέικ, παξιμάδια και γαλακτοκομικά προϊόντα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη άνω των 16 δισεκατομμυρίων ινδικών ρουπιών κατά το οικονομικό έτος 2022.

Σημειώνεται ότι το 92% των μετοχών της Chipita Foods κατέχει πλέον η εταιρεία Cryred Investments, η οποία εδρεύει στην Κύπρο και είναι συμφερόντων Σπύρου Θεοδωρόπουλου.

Ποιοι είναι οι Ινδοί επιχειρηματίες που ψάχνουν επενδύσεις στην Ελλάδα

Εκτός από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, στη συνάντηση συμμετείχαν, από ελληνικής πλευράς, η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και συνδιευθύνων σύμβουλος της ELPEN Θεόδωρος Τρύφων, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, οι επιχειρηματίες Ευάγγελος Μυτιληναίος και Γιώργος Περιστέρης και ο γενικός γραμματέας του Ελληνοϊνδικού Εμπορικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Μελάς.

Από ινδικής πλευράς, συμμετείχαν ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Συνομοσπονδίας Ινδών Βιομηχάνων (CII) Sujith Haridas, ο πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εμπορίου και Επενδύσεων (EEPC) της Ινδίας Arun Garodia, ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας Emcure Samit Mehta, ο πρόεδρος του ομίλου ITC με δραστηριότητα στα ξενοδοχεία, στα FMCG κ.ά. Sanjiv Puri, ο CEO και ο επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης του ομίλου GMR που συμμετέχει στην κοινοπραξία για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι Srinivas Bommidala και Ohri Amresh αντίστοιχα, ο Vikram Shroff επικεφαλής του ομίλου UPL (χημικά/αγροχημικά) που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1979, ο Binish Chudgar αντιπρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας Intas, η οποία διαθέτει ήδη παραγωγική μονάδα στη χώρα μας την οποία επεκτείνει και ο εκτελεστικός διευθυντής του ινδικού κολοσσού που δραστηριοποιείται στον χώρο της ένδυσης και των υφασμάτων Shahi Exports Harish Ahujia.

Οι συζητήσεις αναπτύχθηκαν γύρω από τις προοπτικές και τους τρόπους ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας και των επαφών ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων, με έμφαση στους τομείς των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, των τροφίμων, των φαρμάκων, της ναυτιλίας.

Αν το διμερές εμπόριο, που ανήλθε σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022-23, σύμφωνα με στοιχεία της ινδικής κυβέρνησης, θα αναπτυχθεί περαιτέρω μένει να φανεί.

Πάντως ο στόχος είναι μέσα στην επόμενη τετραετία να διπλασιαστεί, καθώς έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, όπως τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις