Από τη μακρινή δεκαετία του ’60, όταν οι Αθηναίοι ανακάλυπταν τη δίχως ενοχές dolce vita, μέχρι και σήμερα, η Ακτή Βουλιαγμένης έχει σημαδέψει τα καλοκαίρια στην πόλη.

Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια της μεγαλύτερης οργανωμένης πλαζ των νοτίων προαστίων, έχει προετοιμάσει μεθοδικά την επόμενη ημέρα για την Ακτή Βουλιαγμένης. Το προσεχές διάστημα πρόκειται να προκηρυχθεί διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός μίσθωσης για την εκμετάλλευση του εμβληματικού ακινήτου,  συμπεριλαμβανομένου του εστιατορίου «Ωκεανίς».

Το στοίχημα για την ΕΤΑΔ είναι η προσέλκυση ποιοτικών επενδυτών, οι οποίοι θα «τρέξουν» συνολικά την πλαζ και το κατάστημα εστίασης με έναν επαγγελματικό τρόπο, δημιουργώντας ένα σημείο αναφοράς στην Αττική Ριβιέρα.

Στρατηγική της εταιρείας, αλλά και του μοναδικού μετόχου της, του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, γνωστού ως Υπερταμείο, είναι να αποδεσμεύσει η ΕΤΑΔ τις επιχειρηματικές μονάδες έχοντας πάντα ως γνώμονα την επαύξηση της δημόσιας αξίας.

Η διενέργεια του διαγωνισμού αναμένεται ότι θα προσελκύσει σημαντικό αριθμό ενδιαφερόμενων ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών, προκειμένου να αξιοποιήσουν την έκταση.

Να σημειωθεί ότι η Ακτή Βουλιαγμένης αποφέρει στην ΕΤΑΔ – και κατ’ επέκταση στο Ελληνικό Δημόσιο – τα υψηλότερα έσοδα συγκριτικά με τις υπόλοιπες επιχειρηματικές μονάδες τις οποίες εκμεταλλεύεται η εταιρεία.

Το διαμάντι του παραλιακού μετώπου

Μόλις 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας σε ένα κατάφυτο και προστατευμένο περιβάλλον, η Ακτή Βουλιαγμένης είναι το διαμάντι του παραλιακού μετώπου, με την ΕΤΑΔ να επενδύει σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην αναβάθμιση των υποδομών και υπηρεσιών. Βασική επιδίωξη της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου είναι να προσφέρει μία ολοκληρωμένη εμπειρία σε όλους τους επισκέπτες, μεγάλους και μικρούς.

Στο πλαίσιο αυτό η Ακτή Βουλιαγμένης παρέχει ασφάλεια, υψηλές υπηρεσίες υγιεινής, σύγχρονο εξοπλισμό, ψηφιακές και εξατομικευμένες υπηρεσίες για τις ανάγκες του κάθε επισκέπτη, καθώς και πλήρη προσβασιμότητα στα ΑμεΑ (δωρεάν είσοδος), με ειδική ράμπα εισόδου, εγκατάσταση πρόσβασης στη θάλασσα, χώρους στάθμευσης και ειδικές τουαλέτες.

Εκτός από την πεντακάθαρη παραλία μήκους 650 μέτρων, που βραβεύεται κάθε χρόνο με γαλάζια σημαία, οι υποδομές περιλαμβάνουν πράσινα πάρκα, 7 γήπεδα τένις, 2 γήπεδα βόλεϊ, γήπεδο μπάσκετ, και για τους λάτρεις των σπορ στην άμμο, γήπεδα για ρακέτες και beach volley. Επίσης, στις παρεχόμενες υπηρεσίες συγκαταλέγονται αναψυκτήρια, ειδικός χώρος παροχής πρώτων βοηθειών, αποδυτήρια, WC / ντους, μίνι παιδική χαρά και δωρεάν parking. Οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες διατίθενται ελεύθερα χωρίς χρέωση, εφόσον είναι διαθέσιμες. Στον χώρο λειτουργεί καθημερινά φύλαξη από ναυαγοσώστη.

Στην Ακτή δικαιούνται μειωμένη είσοδο ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, όπως, φοιτητές, πολίτες άνω των 65 ετών, άνεργοι, πολύτεκνοι, συνοδοί ΑΜΕΑ, κ.ά.

Επιπλέον, η Ακτή Βουλιαγμένης προσφέρει στη διακεκριμένη ζώνη (AKTI GOLD), αναβαθμισμένες υπηρεσίες, ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες κάθε επισκέπτη και όλης της οικογένειάς του, παρέχοντας τη  δυνατότητα προκράτησης θέσης και ηλεκτρονικής έκδοσης εισιτηρίου μέσω της ιστοσελίδας (web tickets).

Η ακτή υπολογίζεται ότι εξυπηρετεί καθημερινά περί τους 8.000 λουόμενους.

Μακροβούτι στην ιστορία

Με την αρχική ονομασία Λαϊκή Πλαζ του ΕΟΤ στη Βουλιαγμένη, το λουτρικό συγκρότημα ξεκίνησε να λειτουργεί το καλοκαίρι του 1960. Το ίδιο εκείνο καλοκαίρι που η Κάλλας έπαιζε τη «Νόρμα» στην Επίδαυρο και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον έκαναν κρουαζιέρα στο Αιγαίο.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο και μεγάλης επιρροής έργο των διακεκριμένων αρχιτεκτόνων Πρ. Bασιλειάδη, Π. Σακελλάριου, Eμ. Boυρέκα και του νέου τότε συνεργάτη τους N. Π. Xατζημιχάλη.

Στα περίπου 77 στρέμματα της έκτασης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαμόρφωση των μεγάλων υπαίθριων και ημιυπαίθριων χώρων με θέα προς τη θάλασσα, καθώς διατηρείται η κλίμακα του τοπίου σε αρμονία και ισορροπία με τον άνθρωπο.

Εξ αρχής η μορφολογική αντιμετώπιση του συγκροτήματος ήταν μοντέρνα και κοσμοπολίτικη, σύμφωνα με τις αντιλήψεις της εποχής, με τους Αθηναίους να «βλέπουν» στη Βουλιαγμένη ένα κομμάτι της δικής τους «Κυανής Ακτής».

Δύο εστιατόρια, η «Ωκεανίδα» στο δυτικό άκρο της πλαζ, που αποτέλεσε και ένα από τα πρώτα βιοκλιματικά κτίσματα του παραλιακού μετώπου της Αττικής, και η «Αργώ» στο ανατολικό, όπου πήγαιναν οι νέοι των ‘60s για να ακούσουν ελληνικό ροκ με τους The Forminx, συμπλήρωναν το beach culture, πρωτόγνωρο για την ελληνική πρωτεύουσα.

Στα 63 χρόνια από εκείνον τον Αύγουστο που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινίασε την «Λαϊκή Πλαζ», η Ακτή Βουλιαγμένης έχει περάσει στη συλλογική συνείδηση μέσα από τραγούδια, αξεπέραστα πάρτι (η Δευτέρα 25 Ιουλίου του 1983, όταν ο Λούκυ συγκέντρωσε περίπου εκατό χιλιάδες κόσμου στην παραλία της Βουλιαγμένης, δεν πρόκειται να ξεχαστεί από όσους την έζησαν) και ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, συνεχίζοντας να δροσίζει στα κρυστάλλινα νερά της, τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της Αττικής Ριβιέρας.

Άλλωστε, «όσοι πηγαίνουν στη Βουλιαγμένη, λέει ένας νόμος παλιός, νύχτα με φεγγάρι κι είναι λίγο πιωμένοι, πάντα τη βρίσκουν αλλιώς…»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός