Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι σημείωσε καθαρή ζημία 18,6 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (197 εκατομμύρια δολάρια) το δεύτερο τρίμηνο του 2023 μετά από καθαρά κέρδη 1,03 τρισεκατομμυρίων ρούβλια ένα χρόνο νωρίτερα, ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η Gazprom δεν γνωστοποίησε τις εξαγωγές της, αλλά σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters, οι προμήθειες στην Ευρώπη που κάποτε αποτελούσαν τη βασική πηγή κερδών της, ήταν περίπου 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου σε σύγκριση με 62 bcm για ολόκληρο το 2022.

Ξαναμοιράζεται η «τράπουλα» του φυσικού αερίου στην Ευρώπη [γράφημα]

Τους έσωσε η κινεζική αγορά και το πετρέλαιο

«Η μείωση των εξαγωγών στην Ευρώπη αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις προμήθειες στην Κίνα, οι οποίες συνεχίζουν να αυξάνονται ως μέρος των συμβατικών υποχρεώσεων, καθώς και την αποτελεσματική λειτουργία της επιχείρησης πετρελαίου», δήλωσε ο Famil Sadygov, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, με ανάρτηση στην εφαρμογή Telegram.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι τα κέρδη επηρεάστηκαν από την ισοτιμία του ρουβλίου, η οποία υποχώρησε κατά 24% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους.

Η εταιρεία που ελέγχεται από το Κρεμλίνο τόνισε επίσης ότι τα καθαρά της έσοδα για τους πρώτους έξι μήνες του έτους μειώθηκαν στα 296 δισεκατομμύρια ρούβλια από 2,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022, ενώ η βάση για την πληρωμή μερισμάτων έφτασε τα 618 δισεκατομμύρια ρούβλια για την ίδια περίοδο.

Σημειώνεται ότι η ρωσική εταιρεία συνήθως καταβάλλει ως μέρισμα το 50% των προσαρμοσμένων καθαρών εσόδων της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση