Στο θέμα της μεταρρύθμισης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, Γκουίντο Κροζέτο, με συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.  

«Η Δαμόκλειος Σπάθη, για το 2024, είναι η επιστροφή στους αρχικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Σε μια φάση οικονομικής και βιομηχανικής κρίσης, θεωρώ ότι είναι αδύνατον για τους προϋπολογισμούς διαφόρων χωρών να είναι σύμφωνοι με τις κανονικές παραμέτρους που θέτει το Σύμφωνο», υπογράμμισε ο Κροζέτο, υποστηρίζοντας ότι ολόκληρη η φύση της συζήτησης στις Βρυξέλλες θα πρέπει να αλλάξει, «διότι και ο κόσμος έχει αλλάξει».

Γαλλογερμανική μάχη για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Μακροοικονομικό όραμα

Σύμφωνα με τον ίδιον, το θέμα αυτή τη στιγμή  δεν είναι το ποσοστό του ελλείμματος με το οποίο πρέπει να συμμορφωθούν οι χώρες, αλλά το μέλλον της Ευρώπης: «Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη τεράστιες αλλαγές: η οικολογική μετάβαση, η έλλειψη πρώτων υλών και η πρόοδος των BRICS επιβάλλουν τον επανακαθορισμό των παραμέτρων του Συμφώνου Σταθερότητας, ξεπερνώντας μια καθαρά τεχνικής φύσεως προσέγγιση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γκουίντο Κροζέτο, ο οποίος είναι εκ των στενών συνεργατών της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι.

Ο Κροζέτο θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή απαιτείται «ένα μακροοικονομικό πολιτικό όραμα, το οποίο θα καλύψει τουλάχιστον το διάστημα των επόμενων δέκα με δεκαπέντε ετών».

«Αν ο στόχος μας είναι η προσέλκυση επενδύσεων σε κάποιος βασικούς για την Ευρώπη τομείς, όπως είναι η βιομηχανική και ψηφιακή μετάβαση και άλλες δαπάνες, τότε πρέπει να αποκλείσουμε τις επενδύσεις αυτές από το Σύμφωνο Σταθερότητας», υποστήριξε στην ιταλική εφημερίδα.

Δεν μπορούμε πλέον να «ακολουθούμε τον ίδιο συγκεκριμένο δρόμο» πρόσθεσε, και τόνισε ότι «δεν χρειαζόμαστε μυωπικές προσεγγίσεις, αλλά αυτές που χαρακτηρίζουν τους εμπνευσμένους πολιτικούς».

Υπενθυμίζεται ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες είχαν ανασταλεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου να δώσουν ευελιξία στις στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις και τους πολίτες τους χωρίς να παραβιάζουν τους κανόνες. Η αναστολή παρατάθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που βύθισε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ενεργειακή κρίση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή