Διατηρούν την ανοδική δυναμική οι τιμές του πετρελαίου στα ασιατικά χρηματιστήρια, με φόντο την άντληση μεγάλου μέρους από τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή καυσίμων στον κόσμο. Ταυτόχρονα οι ανησυχίες για τον τυφώνα στον κόλπο του Μεξικού κράτησαν τους επενδυτές σε εγρήγορση.

Βενεζουέλα: Eni και Repsol επεκτείνουν τη συμφωνία «πετρέλαιο έναντι χρέους»

Έτσι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για τον Οκτώβριο αυξήθηκαν 17 σεντς, ή 0,2%, στα 85,66 δολάρια το βαρέλι τα ξημερώματα, με το συμβόλαιο του Οκτωβρίου που λήγει την Πέμπτη και το πιο ενεργό συμβόλαιο του Νοεμβρίου ήταν στα 85,08 δολάρια το βαρέλι, αυξημένα κατά 17 σεντς.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού αυξήθηκαν κατά 24 σεντς, ή 0,3%, στα 81,40 δολάρια, σημειώνοντας κέρδη για την πέμπτη συνεδρίαση.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς αυξήθηκαν περισσότερο από ένα δολάριο το βαρέλι την Τρίτη καθώς το δολάριο διολίσθησε μετά την χαλάρωση των προοπτικών περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων. Ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά το πετρέλαιο σε δολάρια λιγότερο ακριβό για τους επενδυτές που διατηρούν άλλα νομίσματα, ενισχύοντας τη ζήτηση.

Τα αποθέματα

Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά περίπου 11,5 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 25 Αυγούστου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου την Τρίτη.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters πριν γίνουν γνωστά τα στοιχεία, προέβλεπαν κατά μέσο όρο μείωση κατά 3,3 εκατ. βαρέλια.

Η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων επιδρά θετικά στην αγορά πετρελαίου, καθώς υποδηλώνουν σταθερή ζήτηση, δήλωσε στο Reuters ο Toshitaka Tazawa, αναλυτής της Fujitomi Securities.

Ο τυφώνας

Ταυτόχρονα, οι επενδυτές αγόρασαν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη σκιά των ανησυχιών για την εξέλιξη του τυφώνα τυφώνα Idalia, ο οποίος κινείται πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού στα ανατολικά των μεγάλων εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ.

«Οι ανησυχίες για τον τυφώνα Idalia οδήγησαν σε νέες αγορές», είπε ο Tazawa.

Ο Κόλπος του Μεξικού δίνει περίπου το 15% της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ και το 5% της παραγωγής φυσικού αερίου.

Η Chevron απομάκρυνε ορισμένους εργαζομένους στις εγκαταστάσεις για λόγους ασφαλείας, αλλά η παραγωγή συνεχιζόταν στις τοποθεσίες που δραστηριοποιείται στον Κόλπο του Μεξικού.

Ενώ τα αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν, τα στοιχεία της API έδειξαν ότι τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά περίπου 1,4 εκατομμύρια βαρέλια και τα καύσιμα απόσταξης, συμπεριλαμβανομένου του ντίζελ και του καυσίμου αεροσκαφών, αυξήθηκαν κατά περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities