Τα σημερινά στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας της Ευρωζώνης δεν ικανοποίησαν τις αγορές, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες εν τέλει να κλείνουν σε αρνητικά εδάφη, πλην του βρετανικού, μην μπορώντας να ακολουθήσουν το διεθνές θετικό κλίμα.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στη σκιά του πληθωρισμού

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,2%, με τον κλάδο κοινής ωφέλειας να χάνει 1,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,12% στις 7.473 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,24% στις 15.891 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,12% στις 7.364 μονάδες.

Πιέσεις

Αν και οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν θετικά στην έναρξη της συνεδρίασης, οι πιέσεις αυξήθηκαν όταν έγινε γνωστό ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο 6,1% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis). Το ποσοστό ήταν ελαφρώς χαμηλότερο σε σύγκριση με το 6,2% που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο, αλλά ήταν επίσης ελαφρώς υψηλότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 0,3% τον Αύγουστο.

Πάντως, ελεγχόμενος, αλλά αυξημένος στο 2,6% ήταν ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Ισπανία τον Αύγουστο, σε σχέση με το 2,3% τον Ιούλιο. Η αύξηση του ΔΤΚ τον όγδοο μήνα αποδόθηκε κυρίως στις τιμές της βενζίνης, οι οποίες ανέβηκαν τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τις μειώσεις που καταγράφηκαν τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,1%. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,5%.

Από την άλλη, οι γερμανικές τιμές εισαγωγών μειώθηκαν κατά 13,2% τον Ιούλιο του 2023 σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι – καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση από τον Ιανουάριο του 1987. Η μείωση ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη από την πρόβλεψη του 13,1% από τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Τέλος, αρνητικά ήταν και τα νέα από το μέτωπο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Αύγουστο, καθώς καταγράφηκε η πρώτη μείωση από τον Σεπτέμβριο του 2022. Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης μειώθηκε κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες στο -16, ενώ στην ΕΕ μειώθηκε από το -16,1 του Ιουλίου στο -17. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι “οι ερωτηθέντες στην έρευνα έγιναν πιο απαισιόδοξοι για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους και την αναμενόμενη γενική οικονομική κατάσταση στη χώρα τους”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές