Ενώ στον Καναδά μαίνονται οι δασικές πυρκαγιές, στις ΗΠΑ, η πολιτεία της Φλόριντα αντιμετωπίζει έναν ακόμη καταστροφικό τυφώνα. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, από το βράδυ της Δευτέρας, η τροπική καταιγίδα Ιντάλια στον Κόλπο του Μεξικού έχει ενισχυθεί και μετατρέπεται σε τυφώνα που αναμένεται να πλήξει τις επόμενες ώρες τις ακτές της Φλόριντα. Ο τυφώνας είναι κατηγορίας τουλάχιστον 3 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές ζημιές.

Μιλώντας στο πρακτορείο AP, ο Κέρυ Εμάνουελ, συνεργάτης του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), επισημαίνει: «Είμαι κάπως ανήσυχος μετά τα τελευταία μετεωρολογικά στοιχεία. Ανησυχώ ιδιαίτερα για δύο σημεία: Το Απαλατσικόλα, αλλά και το Ταλαχάσι (πρωτεύουσα της πολιτείας της Φλόριντα), που βρίσκεται βέβαια σε απόσταση 20-30 μιλίων από την ακτή, αλλά είναι μία πυκνοκατοικημένη περιοχή και μάλλον θα βρεθεί στο επίκεντρο του κυκλώνα…».

Ο τυφώνας Ιντάλια απειλεί τη Φλόριντα – Εκκενώνονται δυτικά παράλια

Οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν

Οι τιμές του αργού πετρελαίου συνέχισαν την ανιούσα, καθώς οι έμποροι παρακολουθούν τον τυφώνα να πλησιάζει τις ακτές του Κόλπου. Σύμφωνα με το oilprice.com εάν περισσότεροι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου χρειαστεί να εκκενώσουν και να αναστείλουν τις εργασίες τους, αυτό θα προσθέσει μια προσωρινή ανοδική πίεση στις τιμές, καθώς ο Κόλπος αντιπροσωπεύει το 15% της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ και το 5% της παραγωγής πετρελαίου.

Επιπρόσθετα, οι κάτοικοι της Φλόριντα μπορεί να αντιμετωπίσουν ελλείψεις καυσίμων.

«Εάν σας πουν φύγετε, να το κάνετε αμέσως»

Ήδη το πρωί της Τετάρτης ο τυφώνας δίνει τα πρώτα «δείγματα». Οι τοπικές αρχές έχουν δώσει εντολή σε όσους κατοικούν στα δυτικά παράλια της πολιτείας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο. Έχουν κινητοποιηθεί 5.500 μέλη της Εθνοφυλακής με αμφίβια οχήματα και ειδικό εξοπλισμό για αποστολές διάσωσης. «Εάν σας πουν να φύγετε, να το κάνετε αμέσως», προειδοποιεί και ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ντε Σάντις, για να συμπληρώσει: «Δεν χρειάζεται να διανύσετε εκατοντάδες μίλια, αρκεί να απομακρυνθείτε από την επικίνδυνη περιοχή». Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν τις οδηγίες.

O Τζον Πωλ Νοχέλι λέει ότι το ταπεινό, ξύλινο σπιτάκι του στη δυτική πλευρά της Φλόριντα είναι ο «παράδεισος επί της γης». Εκεί έχει περάσει τα τελευταία είκοσι χρόνια και σήμερα δεν σκοπεύει να το εγκαταλείψει. «Μου λένε να πάω από δω, να πάω από κει, αλλά εγώ δεν πάω πουθενά», λέει χαρακτηριστικά. «Είμαι 71 ετών, έχω 19 εγγόνια και δισέγγονα και αυτό που έχω να σας πω είναι ότι όταν ζεις δίπλα στο νερό, τότε, τί να κάνουμε, μπορεί και να βραχείς μια στις τόσες…»

Αντιθέτως ένας άλλος κάτοικος, Γουίλιαμ Ντόχερτι, αποφάσισε να φύγει. «Κλείνουμε το σπίτι όσο καλύτερα μπορούμε», λέει. «Στη συνέχεια θα πάμε αλλού. Κάπως θα τα καταφέρουμε. Δεν είμαστε ασφαλισμένοι, αλλά ευτυχώς έχουμε μέρος για να μείνουμε…»

Ανησυχία και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ

Τις τελευταίες ώρες η ταχύτητα του ανέμου φτάνει τα 195 χλμ. την ώρα. Το διεθνές αεροδρόμιο της Τάμπα έχει κλείσει. Νέες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο τυφώνας είναι πιθανό να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και να φτάσει στην κλίμακα 4, ενώ μετά τη Φλόριντα αναμένεται να κατευθυνθεί προς τις ακτές της Τζόρτζια και της Νότιας Καρολίνας. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πέρσι ο τυφώνας «Ίαν» είχε πλήξει και πάλι την πολιτεία της Φλόριντα, αφήνοντας πίσω του περίπου 150 νεκρούς και υλικές ζημιές ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με πληροφορίες από DW, AP, AFP, dpa, tagesschau.de, oilprice

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή