Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ολοένα και πιο πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα αφού ο ισπανικός πληθωρισμός έφτασε σε υψηλό τριών μηνών τον Αύγουστο, ενώ οι τιμές αυξήθηκαν ταχύτερα από το αναμενόμενο στην πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τους FT, η ισπανική στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,4% τον Αύγουστο, από 2,1% τον Ιούνιο. Την ίδια ώρα, οι τιμές καταναλωτή στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία αυξήθηκαν 5,9% σε ετήσια βάση έως τον Αύγουστο, μια αύξηση σε σύγκριση με το 5,8% τον Ιούλιο.

Αυτό σύμφωνα με τους αναλυτές πυροδότησε αμφιβολίες στους επενδυτές για το εάν ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή για ολόκληρη τη Γερμανία θα είναι υψηλότερος από το 6,2% που αναμενόταν για τον Αύγουστο.

«Τσιμπάει» ξανά ο πληθωρισμός στην Ισπανία – Το σήμα στην ΕΚΤ

Οι κίνδυνοι μεγαλώνουν

«Συνολικά, αυτά τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι κίνδυνοι είναι πλέον ανοδικοί για τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης αυτής της εβδομάδας», δήλωσε ο Claus Vistesen, οικονομολόγος στην Pantheon Macroeconomics. Ως αποτέλεσμα, τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης ξεπούλησαν, στέλνοντας την απόδοση του ευαίσθητου στα επιτόκια διετούς ομολόγου της Γερμανίας κοντά στο υψηλό ενός μηνός.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ προκάλεσαν άνοδο των τιμών των ομολόγων καθώς οι επενδυτές είδαν χαμηλότερες πιθανότητες για νέα άνοδο των επιτοκίων από την Federal Reserve.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να μειωθεί από 5,3% τον Ιούλιο σε 5,1% όταν ανακοινωθούν τα στοιχεία του Αυγούστου την Πέμπτη. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην ΕΚΤ θα παρακολουθούν επίσης τον βασικό ρυθμό πληθωρισμού, εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο οποίος αναμένεται να μειωθεί από το 5,5% στο 5,3%.

Ο Jeroen Blokland, επικεφαλής έρευνας στον επενδυτικό σύμβουλο True Insights, έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι η μικρότερη από την αναμενόμενη πτώση του βασικού πληθωρισμού στην Ισπανία «θα ενισχύσει τα γεράκια στην ΕΚΤ που θέλουν ακόμη μια αύξηση των επιτοκίων, διακινδυνεύοντας αργότερα μια βαθύτερη ύφεση».

Το ποσοστό των εταιρειών της ευρωζώνης που αναμένουν να αυξήσουν τις τιμές τους αυξήθηκε στους περισσότερους τομείς για πρώτη φορά από το περασμένο φθινόπωρο, σύμφωνα με μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τις τιμές κατά τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν επίσης κατά το μέγιστο σε περισσότερο από ένα χρόνο. Επιπρόσθετα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της ΕΕ υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2020. Οι προσδοκίες για την απασχόληση στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης υποχώρησαν επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021, υποδηλώνοντας ότι η ισχυρή αγορά εργασίας της περιοχής θα μπορούσε να αποδυναμωθεί.

Τι θα κάνει η ΕΚΤ

Πολλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ λένε ότι ο πληθωρισμός έχει ήδη μειωθεί στο μισό και οι περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων κινδυνεύουν να προκαλέσουν μια αδικαιολόγητα επώδυνη ύφεση. Αλλά τα «γεράκια» υποστηρίζουν ότι η αύξηση των τιμών είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της τράπεζας. Στην τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της τον Ιούλιο, η κεντρική τράπεζα άφησε την πόρτα ανοιχτή για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από ένα χρόνο για παύση της σύσφιξης της πολιτικής της στην επόμενη συνεδρίασή της στις 14 Σεπτεμβρίου.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι η απόφαση του επόμενου μήνα είναι 50-50 και θα μπορούσε να εξαρτηθεί από το πόσο θα πέσει ο βασικός πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή