Σε μία ακόμα ένδειξη ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμα τελειώσει με τις πληθωριστικές πιέσεις, η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,4% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, από 2,1% τον προηγούμενο μήνα, εξαιτίας κυρίως του κόστους των καυσίμων. Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, ευρώ και ομόλογα κατέγραψαν απώλειες, με τους traders να προεξοφλούν πλέον μία ακόμα -τουλάχιστον- αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον επόμενο μήνα.

Η Ισπανία κατάφερε πρόσφατα να πετύχει τον πληθωριστικό στόχο της ΕΚΤ, με τον πληθωρισμό της να υποχωρεί τον περασμένο Ιούνιο, ακόμα και κάτω από το όριο του 2%. Η πτωτική αυτή τάση ωστόσο, έχει αντιστραφεί  τους τελευταίους δύο μήνες.

Ισπανία: Πώς κατάφερε να ρίξει τον πληθωρισμό – Δείχνει τον δρόμο στην Ευρωζώνη [γραφήματα]

Η χώρα αντιμετωπίζει πρόσθετη αβεβαιότητα εν μέσω πολιτικού αδιεξόδου μετά τις ατελέσφορες εκλογές τον Ιούλιο που άφησαν και τους δύο βασικούς υποψηφίους – τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Alberto Nunez Feijoo και τον πρωθυπουργό Pedro Sanchez – να μην έχουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο Sanchez έκανε εκστρατεία σε μια πλατφόρμα που έδινε έμφαση στις οικονομικές επιδόσεις της Ισπανίας και στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Ο Feijoo, ο οποίος κέρδισε τις περισσότερες ψήφους, προσκλήθηκε από τον βασιλιά Φελίπε ΣΤ’ να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, παρόλο που δεν έχει αρκετή υποστήριξη από τους βουλευτές .

Κάτω από 2% το 2025

Μάλιστα, η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας (BDE), σε μελέτη της, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί αισθητά, στο 1,8% το 2025, με το δομικό (εξαιρεί τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων) στο 1,7% το 2025, ενώ η οικονομία αναμένεται να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης άνω του 2% τα επόμενα έτη (Γράφημα 3). Προς αυτήν την κατεύθυνση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεση του Ιουλίου, αναθεώρησε τις προοπτικές της ισπανικής οικονομίας στο 2,5% από 1,5%.

Για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και των επιπτώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ακολουθήθηκε ένα μείγμα στοχευμένης επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, με σκοπό την ανακούφιση των πολιτών και των επιχειρήσεων, καθώς και πρωτοβουλιών για την ενέργεια, όπως η έγκαιρη αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την ηλεκτρική ενέργεια, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι ενεργειακές ανατιμήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή