Σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, η κυβέρνηση της Αυστρίας αναμένεται να περιορίσει τις αυξήσεις των ενοικίων.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, για τα επόμενα τρία χρόνια, μπαίνει πλαφόν 5% ετησίως στις αυξήσεις των ενοικίων.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, με τις εκτεταμένες ελλείψεις κατοικιών να επιβαρύνουν τους καταναλωτές, οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν πιέσεις να αμβλύνουν το πρόσθετο βάρος. Όμως η πολιτική παρέμβαση μπορεί να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ. Τα όρια που έχουν επιβληθεί στα ενοίκια στη γειτονική Γερμανία – κυρίως ένα αποτυχημένο πάγωμα στο Βερολίνο – κατέληξαν να περιορίσουν την ανάπτυξη νέων κατοικιών και να κάνουν πιο δύσκολη την εύρεση κατοικίας.

«Ιστορίες τρόμου» στο Βερολίνο: Ο αγώνας για φθηνό ενοίκιο

Το αυστριακό μέτρο ισχύει για τα επιδοτούμενα ενοικιαζόμενα σπίτια σε μια χώρα που παραδοσιακά έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ενοικιαστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα σύστημα επιδοτούμενης και δημοτικής στέγασης βοήθησε να διατηρηθούν τα ποσοστά χαμηλά και έκανε την ενοικίαση ελκυστική εναλλακτική λύση απέναντι στην ιδιοκτησία κατοικίας.

Ενώ τα ενοίκια έχουν αυξηθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες λόγω της έλλειψης προμήθειας νέων κατοικιών, οι αυξήσεις στην Αυστρία σχετίζονται κυρίως με τους νόμους που διέπουν την αυστηρά ρυθμιζόμενη αγορά.

Σε απόγνωση οι ενοικιαστές σε όλη την Ευρώπη – «Φωτιά» στα ενοίκια

Αυτόματες αυξήσεις

Τα ενοίκια συνήθως αυξάνονται αυτόματα όταν ο πληθωρισμός υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο όριο. Ορισμένοι ενοικιαστές σε επιδοτούμενες κατοικίες βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυξήσεις έως και 15% μέσα σε ένα εξάμηνο, είπε ο Νεχάμερ, προσθέτοντας παράλληλα ότι δεν είναι νομικά εφικτό να να επιβληθεί πλαφόν στις αυξήσεις στα ιδιωτικά ενοίκια.

Στη Βιέννη, μια οικοδομική έκρηξη την τελευταία δεκαετία έχει προσθέσει χιλιάδες νέα διαμερίσματα, συμπεριλαμβανομένων επιδοτούμενων κατοικιών που κατασκευάστηκαν με τη συνεργασία της πόλης, ανακουφίζοντας κάπως την αγορά.

Η ανακοίνωση της αυστριακής κυβέρνησης αποτελεί μέρος πολλών προσπαθειών για τον περιορισμό του υψηλότερου κόστους διαβίωσης, μεταξύ των οποίων το «πάγωμα» στο κόστος των διοδίων και στην τιμή των ετήσιων καρτών τρένων που χρησιμοποιούνται από εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν πιο τολμηρά μέτρα για την προστασία των νοικοκυριών από τον πληθωρισμό και είχαν ζητήσει έκτακτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση την Τετάρτη για το θέμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω