Πιέσεις αρκεί η Ρωσία προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να αποφασίσει τον άμεσο τερματισμό της ανεξάρτητης παρακολούθησης των στοχευμένων κυρώσεων του ΟΗΕ στο Μάλι και να καταργήσει πλήρως το καθεστώς κυρώσεων στη χώρα της Δυτικής Αφρικής, από τον Αύγουστο του 2024.

Η Ρωσία υπέβαλε το σχέδιο ψηφίσματος σε αντιπαράθεση με ψήφισμα που κατέθεσαν Γαλλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το οποίο επιδιώκουν την παράταση του καθεστώτος κυρώσεων και την ανεξάρτητη παρακολούθηση για έναν ακόμη χρόνο, και επιπλέον εκφράζει την ετοιμότητά του να επανεξετάσει τα μέτρα.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας πρόκειται να ψηφίσει και για τα δύο σχέδια ψηφίσματος αργά το βράδυ της Τετάρτης. Για να λάβει έγκριση ένα ψήφισμα χρειάζεται τουλάχιστον εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία ή τη Γαλλία.

Μάλι: Ο ΟΗΕ αποφάσισε να τερματίσει την ειρηνευτική αποστολή

Τερματισμός ειρηνευτικής αποστολής

Η κίνηση της Μόσχας έρχεται αφότου το Συμβούλιο ψήφισε τον Ιούνιο για τον τερματισμό μιας δεκαετούς ειρηνευτικής αποστολής στο Μάλι, όταν η στρατιωτική χούντα ζήτησε ξαφνικά από τη δύναμη των 13.000 να φύγει – μια κίνηση που οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι σχεδιάστηκε από τη ρωσική ομάδα μισθοφόρων Wagner, η οποία έχει περίπου 1.000 μαχητές στη χώρα.

Η στρατιωτική χούντα του Μάλι, η οποία κατέλαβε την εξουσία με πραξικοπήματα το 2020 και το 2021, συνεργάστηκε με την εταιρεία μισθοφόρων Wagner το 2021. Ο αρχηγός της τελευταίας, Γεβγκένι Πριγκόζιν, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα την περασμένη εβδομάδα και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε στη συνέχεια τους μαχητές της Wagner να υπογράψουν όρκο πίστης στο ρωσικό κράτος.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας επέβαλε καθεστώς κυρώσεων στο Μάλι το 2017, και ταξιδιωτική απαγόρευση, ενώ προχώρησε και σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε όποιον παραβιάζει ή παρεμποδίζει την ειρηνευτική συμφωνία του 2015, εμποδίζει την παροχή βοήθειας, διαπράττει παραβιάσεις δικαιωμάτων ή στρατολογεί παιδιά ως στρατιώτες.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν οκτώ άτομα που υπόκεινται στα μέτρα των κυρώσεων του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα