Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε σήμερα με ψήφισμα του να τερματίσει τηn δεκαετούς διάρκειας ειρηνευτική αποστολή στο Μάλι, μετά την αιφνίδια απαίτηση πριν από δύο εβδομάδες της στρατιωτικής χούντας της δυτικοαφρικανικής χώρας, να αποχωρήσει «χωρίς καθυστέρηση» η δύναμη των 13.000 ατόμων ειρηνευτικής αποστολής. Ο τερματισμός της επιχείρησης, γνωστής ως MINUSMA, γίνεται μετά από χρόνια εντάσεων και κυβερνητικών περιορισμών που είχαν παρακωλύσει τις ειρηνευτικές αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις από τότε που το Μαλί άρχισε να συνεργάζεται με τη ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner το 2021.

Μαλί: «Εξηγήσεις» από την Ισπανία επειδή «δεν αποκλείει» επέμβαση του ΝΑΤΟ στη χώρα

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε το σχέδιο ψηφίσματος της Γαλλίας ζητώντας από την αποστολή να αρχίσει το Σάββατο «την διακοπή των επιχειρήσεων της, την μεταφορά του εξοπλισμού της, όπως επίσης την ομαλή μείωση των στρατευμάτων της και την ασφαλή αποχώρηση του προσωπικού της, με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας έως την 31η Δεκεμβρίου του 2023».

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην προστασία των αμάχων από μια ισλαμιστική εξέγερση που έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες φοβούνται ότι η κατάσταση της ασφάλειας θα μπορούσε να επιδεινωθεί όταν η αποστολή αναχωρήσει, αφήνοντας τον ανεπαρκώς εξοπλισμένο στρατό του Μαλί μόνο με περίπου 1.000 μαχητές της Wagner για να καταπολεμήσει τους μαχητές που ελέγχουν τμήματα της επικράτειας στην έρημο βόρεια και κεντρικά.

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας εξουσιοδοτεί τη MINUSMA να ανταποκριθεί – «εντός της άμεσης περιοχής της» – σε άμεσες απειλές βίας κατά των αμάχων και να συμβάλει στην ασφαλή, υπό την ηγεσία των πολιτών, διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ζητά από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να συνεργαστεί με τις αρχές του Μαλί για την κατάρτιση ενός σχεδίου μεταφοράς των καθηκόντων της MINUSMA και να το παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας έως τις 15 Αυγούστου. Καλεί το Μαλί να συνεργαστεί πλήρως με τον ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της αποχώρησης της MINUSMA.

«Κρίση εμπιστοσύνης»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μάλι Αμπμντουλαγί Ντιόπ, ζητώντας την αποχώρηση της MINUSMA, είχε δηλώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας νωρίτερα αυτό το μήνα ότι υπάρχει «κρίση εμπιστοσύνης» μεταξύ της αποστολής του ΟΗΕ και των αρχών του Μαλί.

Έως την 31η Δεκεμβρίου η MINUSMA έχει εξουσιοδοτηθεί να παρέχει ασφάλεια στο προσωπικό, τις εγκαταστάσεις, τις αυτοκινητοπομπές, τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό του ΟΗΕ, να εκτελεί επιχειρήσεις για την απομάκρυνση του προσωπικού του ΟΗΕ και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που βρίσκονται σε κίνδυνο και να παρέχει εκκενώσεις για ιατρικούς λόγους.

Το Μαλί αγωνίζεται να αναχαιτίσει μια ισλαμιστική εξέγερση που ρίζωσε μετά από μια εξέγερση το 2012. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανέπτυξε τη MINUSMA το 2013 για να υποστηρίξει τις ξένες και τοπικές προσπάθειες για την αποκατάσταση της σταθερότητας. Η απογοήτευση για την αυξανόμενη ανασφάλεια ώθησε σε δύο πραξικοπήματα στο Μαλί το 2020 και το 2021.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα