Η αύξηση του λειτουργικού κόστους (πρώτες ύλες, ενέργεια, συσκευασία) και οι ανατροπές στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά και εφέτος (σ.σ. για 3η συνεχόμενη χρονιά) τα οικονομικά αποτελέσματα της Barilla Hellas, κάτι που ήδη φάνηκε στις επιδόσεις του 2022, αλλά και του 2021, ειδικά στην κερδοφορία.

Ειδικότερα, η γνωστή βιομηχανία ζυμαρικών ιταλικών συμφερόντων σε επίπεδο ομίλου, όπου περιλαμβάνεται και η προσφάτως ιδρυθείσα θυγατρική της στη Ρουμανία, εμφάνισε σημαντικά μειωμένα κέρδη μετά φόρων το 2022 στα 502 χιλ. ευρώ από 2,5 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ η εταιρεία «γύρισε» σε ζημιές (-47 χιλ. ευρώ) από κέρδη 2,5 εκατ. ευρώ.

Η εξαιρετική αύξηση του κόστους πρώτων υλών, ενέργειας, συσκευασίας και logistics και των υψηλότερων επενδύσεων σε εμπορικούς μοχλούς (προωθητικές ενέργειες) ήταν οι λόγοι για τη μεγάλη υποχώρηση των κερδών της εταιρείας, σύμφωνα με τη διοίκηση.

«Πόλεμος των ζυμαρικών» στην Ευρώπη – Εντάσεις για τις ασταμάτητες ανατιμήσεις

Σημειώνεται ότι τα έξοδα προωθήσεως πωλήσεων της εταιρείας ανήλθαν το 2022 σε 19,83 εκατ. ευρώ από 17,86 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ για αγορές εμπορευμάτων και υλικών δαπάνησε 46 εκατ. ευρώ από 35 εκατ. ευρώ την προηγούμενη οικονομική χρήση. Επίσης σημαντικά ανεβασμένο ήταν και το κονδύλι της ενέργειας (από 2,42 εκατ. ευρώ το 2021 έφθασε σε 4,76 εκατ. ευρώ το 2022).

Πάντως, ο όμιλος και η εταιρεία συνέχισαν το επενδυτικό τους σχέδιο συνολικού ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, πλήρως χρηματοδοτούμενο από ίδια κεφάλαια.

Η αύξηση του τζίρου, η Ρουμανία και η υποχώρηση του μεικτού κέρδους

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου Barilla Hellas έφτασε τα 115,5 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση +41,57% (έναντι 2021), κυρίως λόγω της ενοποίησης της θυγατρικής Barilla Romania.

Σε επίπεδο εταιρείας ο τζίρος ανήλθε σε 91,9 εκατ. ευρώ έναντι 81,6 εκατ. ευρώ της προηγουμένης χρήσης, ήτοι αυξήθηκε κατά 12,61%, ενώ το κόστος πωληθέντων ανήλθε σε 57.072.528,14 ευρώ έναντι 46.336.303,51 το 2021 αυξημένος κατά 23,17% περίπου.

Το μεικτό κέρδος επί των πωλήσεων υποχώρησε σε 37,90% έναντι 43,22%.

Τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας ποσού 4,78 εκατ. ευρώ εμφανίζονται αυξημένα κατά 24,47 % κυρίως λόγω της αύξησης των διαφόρων υπηρεσιών από τρίτους.

Οι προοπτικές του 2023

Σε ό,τι αφορά τα τεκταινόμενα του 2022 και τις προοπτικές του 2023, η Barilla Hellas αναφέρει στην οικονομική της έκθεση:

«Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε το 2022 χαρακτηρίζεται από τη συνεχιζόμενη έλλειψη ενεργειακών πόρων σε όλον τον κόσμο, αλλά και από την αλματώδη αύξηση των τιμών της ενέργειας, επηρεάζοντας χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα και, μεταξύ άλλων, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα γνωρίζει σημαντική αύξηση στις τιμές σε όλες της μορφές της ενέργειας.

Η Εταιρεία όντας εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή ζυμαρικών και στην εμπορία τους καθώς και στην εμπορία ειδών αρτοποιίας και προϊόντων τομάτας επηρεάζεται από την ενεργειακή κρίση καθώς το κόστος ενέργειας είναι σημαντικό.

Η Εταιρεία επηρεάζεται από τις διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και του ταραχώδους γεωπολιτικού περιβάλλοντος από τον Φεβρουάριο και μετά, όπου παρατηρήθηκε μια σημαντική αύξηση του λειτουργικού κόστους (πρώτες ύλες, ενέργεια, συσκευασία, logistics), το οποίο ενδέχεται να συνεχίσει να ασκεί πίεση στα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας και του Ομίλου.

Ωστόσο, η Διοίκηση παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα που πιθανόν να χρειαστούν.

Παραμένει ως ενδεχόμενο η ενεργειακή κρίση να επιφέρει περαιτέρω αρνητικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία για το 2023 και να επηρεάσει αρνητικά τις δραστηριότητες του Ομίλου και της Εταιρείας ή να μειώσει τη ζήτηση για τα προϊόντα του Ομίλου και της Εταιρείας. Καθεμία από αυτές τις εξελίξεις θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα του 2023.»

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση πιστεύει ότι η πορεία του ομίλου και της εταιρείας σε πωλήσεις εσωτερικού και εξωτερικού θα είναι ανοδική κατά την τρέχουσα χρήση, βελτιώνοντας περαιτέρω την αποτελεσματικότητα των επενδυμένων κεφαλαίων.

Ωστόσο, τόσο οι πωλήσεις όσο και η κερδοφορία θα διαμορφωθούν από τις συνθήκες της αγοράς και τις τιμές των πρώτων υλών, όπως επισημαίνεται.

Επιπλέον, για το τρέχον έτος η εταιρεία δεν αναμένει σημαντική μεταβολή στην αξία και στον όγκο πωλήσεων, ενώ εκτιμά ότι η παραγωγή ζυμαρικών θα ξεπεράσει τα 47 εκατ. κιλά.

Τέλος, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις του ενεργειακού κόστους, αναφέρεται πως είναι σε εξέλιξη μελέτη για χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις