
Μέρες μετά την επιτυχημένη αποστολή της Ινδίας στο φεγγάρι, η χώρα στρέφει τώρα το βλέμμα της στον Ήλιο.
Σύμφωνα με τον Ινδικό Οργανισμό Διαστημικής Έρευνας (ISRO), το διαστημικό σκάφος Aditya-L1 θα εκτοξευτεί από τον διαστημικό σταθμό Sriharikota στις 2 Σεπτεμβρίου σε μια προσπάθεια να μελετήσει τον Ήλιο και την επίδρασή του στον διαστημικό καιρό.
Η ISRO αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι, το Aditya, το οποίο αναφέρεται στον ήλιο στα Χίντι, πρόκειται να τοποθετηθεί σε τροχιά φωτοστέφανου γύρω από το σημείο Lagrangian 1 του συστήματος Ήλιου-Γης, όπου ο ήλιος μπορεί να παρατηρηθεί χωρίς κανένα εμπόδιο.
Ινδία: Ο πύραυλος Chandrayaan-3 προσσεληνώθηκε με επιτυχία στον Νότιο Πόλο της Σελήνης
Τα σημεία Λαγκράνζ
Τα σημεία Λαγκράνζ είναι σημεία μεταξύ δύο ουράνιων σωμάτων όπου διατηρείται βαρυτική ισορροπία. Αν σε ένα από αυτά τα σημεία τοποθετηθεί ένας δορυφόρος, θα δέχεται συνολική βαρυτική δύναμη μηδέν, αν συνυπολογιστεί βέβαια και η φυγόκεντρος δύναμη.
Την ύπαρξη των σημείων αυτών είχε προβλέψει ο Γάλλος μαθηματικός, φυσικός και αστρονόμος Ζοζέφ Λουί Λαγκράνζ, από το 1772. Υπάρχουν πέντε τέτοια σημεία ισορροπίας (L1 έως L5) για ένα σύστημα δύο ουράνιων σωμάτων.

Τα σημεία Λαγκράνζ είναι θέσεις στο διάστημα όπου οι βαρυτικές δυνάμεις δύο μεγάλων μαζών παράγουν «ενισχυμένες περιοχές έλξης και απώθησης», σύμφωνα με τη NASA . Η δύναμη που προκύπτει μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παραμείνει στη θέση του και να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου — και μπορεί να παρομοιαστεί με «σημεία στάθμευσης» για διαστημόπλοια.
Η μελέτη του Ήλιου
Η εκτόξευση θα σηματοδοτήσει το πρώτο διαστημικό παρατηρητήριο της Ινδίας που θα μελετήσει τον ήλιο και θα προσφέρει ένα «σημαντικό πλεονέκτημα της συνεχούς θέασης του ήλιου χωρίς καμία απόκρυψη ή εκλείψεις», ανέφερε η ανακοίνωση της ISRO.
Η αποστολή θα επιτρέψει επίσης τη μελέτη του ηλιακού ανέμου, ο οποίος θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει διαταραχές στη Γη , όπως διακοπή των επικοινωνιών και των συστημάτων πλοήγησης.
Η κυβέρνηση της Ινδίας είχε προβλέψει προϋπολογισμό 46 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποστολή το 2019, αλλά έκτοτε δεν έχει δημοσιεύσει καμία ενημέρωση.
Ο στόχος του φεγγαριού
Την περασμένη Τετάρτη, η Ινδία έγινε η τέταρτη χώρα που προσσεληνώθηκε στο φεγγάρι, με τον σχετικά χαμηλό αρχικό προϋπολογισμό των 75 εκατομμυρίων δολαρίων.
Και όχι απλώς κατάφερε να να μπει στην κλειστή λέσχη των μεγάλων διαστημικών δυνάμεων, καθώς έγινε η τέταρτη χώρα που πήγε στη Σελήνη, αλλά έγινε και η πρώτη που προσσεληνώθηκε στον ανεξερεύνητο νότιο πόλο του μυστηριώδους δορυφόρου της Γης. Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες νωρίτερα, συνετρίβη το διαστημικό σκάφος της Ρωσίας στην ίδια ανεξερεύνητη περιοχή της Σελήνης.
Luna-25: Συνετρίβη στη Σελήνη το ρωσικό διαστημόπλοιο
Το διαστημόπλοιο Chandrayaan-3 εκτοξεύτηκε τον περασμένο μήνα και έπεσε στη σεληνιακή επιφάνεια γύρω στις 15:34 ώρα Ελλάδος.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι συντονίστηκε στη ζωντανή ροή της προσγείωσης από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, όπου παρευρέθηκε στη 15η σύνοδο κορυφής BRICS των αναδυόμενων αγορών.
Απευθυνόμενος προς «όλους τους ανθρώπους του κόσμου, τους ανθρώπους κάθε χώρας και περιοχής» έστειλε μήνυμα πως: «Η επιτυχημένη αποστολή της Ινδίας στο φεγγάρι δεν είναι μόνο της Ινδίας… αυτή η επιτυχία ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα».
«Όλοι μπορούμε να φιλοδοξούμε για το φεγγάρι και όχι μόνο», πρόσθεσε ο Μόντι.


Latest News

Σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν την κυβερνοασφάλεια βασική πρόκληση - Τι δείχνει έρευνα
Σύμφωνα με τη μελέτη, το ένα τρίτο σχεδόν (31,1%) των επιχειρήσεων βασίζεται κυρίως ή εξ ολοκλήρου σε χειροκίνητες διαδικασίες ή βρίσκεται μόλις στο αρχικό στάδιο ενσωμάτωσης ψηφιακών τεχνολογιών

Καταφύγιο... στην Ινδία αναζητά η Apple - Τι σχεδιάζει για τα iPhone
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την Apple

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων σε Meta και Apple από την ΕΕ
Τα πρόστιμα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις με τον Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει με δασμούς χώρες που τιμωρούν τις αμερικανικές εταιρείες

Οι ψηφιακοί κίνδυνοι της AI για τη δημιουργία action figures και χαρακτήρων Ghibli
Οι εικόνες αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω εκπαίδευση των μοντέλων AI ή ακόμα και να συμπεριληφθούν σε δημόσια datasets

SAP: Άνοδος 58% στα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας
Η μετοχή του γίγαντα λογισμικού SAP σημειώνει άνοδο 9,3% μετά την αύξηση των κερδών πρώτου τριμήνου

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων