Κανονικά αναμένεται να εξεταστεί αγωγή που κατηγορεί την Χ (πρώην twitter) του Ίλον Μασκ ότι απέλυσε πολλούς ηλικιωμένους εργαζόμενους όταν ο μεγιστάνας ανέλαβε την εταιρεία, πέρσι το φθινόπωρο, μετά την άρνηση δικαστή της Καλιφόρνια να την απορρίψει.

Οι νέες αλλαγές του Ίλον Μασκ στο Χ

Όπως μεταδίδει το Reuters, η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Σούζαν Ίλστον δήλωσε την Τρίτη ότι ο ενάγων στην προτεινόμενη συλλογική αγωγή, Τζον Ζέμαν, είχε παράσχει αρκετά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι μαζικές απολύσεις είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο στους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας, ώστε η εξέταση της υπόθεσης να μπορεί να προχωρήσει.

Η υπόθεση

Ο Ζέμαν, για παράδειγμα, ισχυρίζεται ότι η X απέλυσε το 60% των εργαζομένων που ήταν 50 ετών και άνω και σχεδόν τα τρία τέταρτα εκείνων που ήταν άνω των 60 ετών, σε σύγκριση με το 54% των εργαζομένων κάτω των 50 ετών.

Η Ίλστον έκρινε ότι ο ομοσπονδιακός νόμος που απαγορεύει την ηλικιακή προκατάληψη στον χώρο εργασίας επιτρέπει στους ενάγοντες να εγείρουν τις λεγόμενες αξιώσεις «διαφορετικού αντίκτυπου» στο πλαίσιο ομαδικής αγωγής, ένα ζήτημα που έχει διχάσει τα δικαστήρια.

Η δικαστής απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η X στόχευε σκόπιμα ηλικιωμένους εργαζόμενους στο κύμα απολύσεων, αλλά έδωσε στον Ζέμαν περιθώριο ενός μήνα για να καταθέσει τροποποιημένη αγωγή που θα εξειδικεύει τον ισχυρισμό αυτό.

Η Shannon Liss-Riordan, δικηγόρος του Ζέμαν, δήλωσε ότι «η απόφαση αυτή επικυρώνει τα επιχειρήματά μας ότι οι ισχυρισμοί περί διακρίσεων μπορούν να εξεταστούν».

Η αγωγή είναι μία από τις περίπου δώδεκα που αντιμετωπίζει η X μετά την απόφαση του Μασκ να απολύσει περίπου το μισό εργατικό δυναμικό του Twitter από τον περασμένο Νοέμβριο.

«Τσουνάμι» προσφυγών

Οι υποθέσεις αυτές περιλαμβάνουν διάφορους ισχυρισμούς, μεταξύ άλλων ότι η X απέλυσε εργαζόμενους και συνεργάτες χωρίς την απαιτούμενη εκ των προτέρων ειδοποίηση και ότι ο Μασκ εξώθησε σε έξοδο από την εταιρεία εργαζόμενους με αναπηρίες, αρνούμενη να επιτρέψει την εργασία εξ αποστάσεως και καλώντας τους εργαζόμενους να είναι πιο «σκληροπυρηνικοί».

Τουλάχιστον δύο αγωγές υποστηρίζουν ότι η εταιρεία οφείλει στους πρώην εργαζομένους 500 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις. Το Twitter έχει αρνηθεί την ύπαρξη αδικημάτων σε αυτές τις υποθέσεις.

Η Liss-Riordan εκπροσωπεί επίσης περίπου 2.000 πρώην υπαλλήλους του Twitter που έχουν καταθέσει παρόμοιες νομικές αξιώσεις κατά της εταιρείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή