Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς το τοπίο θόλωσε από τον καταιγισμό των στοιχείων από την αμερικανική οικονομία, με τους επενδυτές να επηρεάζονται κυρίως από τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας, καθώς η αύξηση των θέσεων ήταν μεγαλύτερη του αναμενομένου, αλλά η ανεργία επίσης αυξήθηκε.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,34% στις 34.838 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,18% στις 4.515 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,02% στις 14.031 μονάδες.

Ο S&P 500 και ο Dow σημείωσαν άνοδο 2,5% και 1,4%, αντίστοιχα, για την εβδομάδα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό τους από τον Ιούλιο. Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο σχεδόν 3,2% την εβδομάδα, επίσης την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον Ιούλιο.

Σε επίπεδο τίτλων, η εταιρεία κατασκευής λογισμικού βάσεων δεδομένων MongoDB και η Dell Technologies ενισχύθηκαν κατά 6% και 9%, αντίστοιχα, με βάση τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα κέρδη που ανακοίνωσαν. Άνοδο 2% και για τις μετοχές του λιανοπωλητή αθλητικών ενδυμάτων Lululemon Athletica.

Η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ

Στο επίκεντρο όμως ήταν τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς αν και αυξήθηκε η ανεργία, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ήταν ισχυρότερη του αναμενομένου. Με βάση όμως τον δείκτη ανεργίας και το γεγονός ότι οι νέες θέσεις το προηγούμενο δίμηνο αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, δημιουργούν προσδοκίες για τις ερχόμενες αποφάσεις της Federal Reserve, καθώς αυξάνονται τα περιθώρια να μην προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων.

Επί της ουσίας, η Wall Street αποτυπώνει την προσδοκία ότι τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν ότι η οικονομία επιβραδύνεται σημαντικά και τελικά θα δώσει στην κεντρική τράπεζα λόγο να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων. Ειδικότερα, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 3,8% τον Αύγουστο, ενώ οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο. Οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 187.000 εποχικά προσαρμοσμένες για τον μήνα, πάνω από τις 170.000 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones.

Ωστόσο, ο Alex McGrath, επικεφαλής επενδύσεων της NorthEnd Private Wealth προσγειώνει την αγορά. «Είμαστε στο στρατόπεδο ότι θα υπάρξει τουλάχιστον μια ακόμη αύξηση επιτοκίων από τη Fed», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές των εμπορευμάτων θα επιβαρύνουν τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες και τον δείκτη τιμών καταναλωτή από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο.

«Αν φτάσετε σε αυτό το σταθερό εύρος όπου ο πληθωρισμός δεν μειώνεται ή ακόμη και αυξάνεται ελαφρά, νομίζω ότι αυτό θα τονώσει περαιτέρω δράση της Fed και είτε αυτό συμβεί τον Σεπτέμβριο είτε τον Οκτώβριο», είπε ο McGrath.

Στα μάκρο της ημέρας, η μεταποιητική δραστηριότητα αυξήθηκε τον Αύγουστο στο 47,6% από 46,4%, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Διαχείρισης Εφοδιασμού (ISM). Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο, πρόκειται για τη δέκατη διαδοχική μηνιαία συρρίκνωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το ISM, ο δείκτης παραγωγής ήταν ο μόνος που έφτασε το 50%, ακολουθούμενος από τις παραδόσεις προμηθευτών στο 48,6% και τον δείκτη απασχόλησης στο 48,5%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο Δείκτης Αποθεμάτων, ο οποίος μειώθηκε κατά 2,1% τον Αύγουστο και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια ώρα, οι κατασκευαστικές δαπάνες τον Ιούλιο εκτιμήθηκαν σε εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό 1.972,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση 0,7% σε σύγκριση με τον αναθεωρημένο ρυθμό του προηγούμενου μήνα. Σε ετήσια βάση, οι κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 5,5% από τον Ιούλιο του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street