Τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, η Wall Street εξακολουθεί να δίνει μάχη για να επιστρέψει το προσωπικό στο γραφείο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, εταιρείες κολοσσοί του χρηματοπιστωτικού τομέα εγκαταλείπουν την ευέλικτη πολιτική τηλεργασίας που εφάρμοσαν κατά κόρον μετά την πανδημία, και καλούν τους υπαλλήλους τους να αυξήσουν τις ημέρες που εργάζονται στο γραφείο.

Οι διευθυντές της Citigroup υπενθύμισαν στο προσωπικό που εξακολουθεί να δουλεύει από το σπίτι στη σημασία της εργασίας στο γραφείο. Η Goldman Sachs άρχισε επίσης να επαναλαμβάνει το μήνυμα ότι περιμένει από τους εργαζόμενους να βρίσκονται στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα. Και η BlackRock αναμένεται να ενημερώσει το προσωπικό για επιστροφή στο γραφείο από τρεις ημέρες την εβδομάδα σε τέσσερις.

Ακίνητα: Ποιο είναι το μέλλον των άδειων κτηρίων που άφησε η εποχή της πανδημίας;

Και οι υπάλληλοι της HSBC στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ενημερωθεί ότι πρέπει να βρίσκονται στα γραφεία τους τρεις ημέρες την εβδομάδα από τον Οκτώβριο.

«Οι εργοδότες θα είναι πιο άκαμπτοι», δήλωσε η Κάθριν Γουάιλντ, διευθύνουσα σύμβουλος της μη κερδοσκοπικής Συνεργασίας για τη Νέα Υόρκη. Για να προσθέσει: «Στέλνει το μήνυμα ότι οι άνθρωποι προσέχουν και τα αφεντικά προσέχουν και θα κρίνουν την απόδοσή σας τουλάχιστον με βάση εν μέρει την παρουσία σας στο γραφείο».

Σε ανάλογη γραμμή κινούνται πλέον και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις. Γίγαντες της τεχνολογίας  που κάποτε υπόσχονταν μακροπρόθεσμη ευελιξία έχουν γίνει πιο αυστηροί με τις πολιτικές τους – αν και λίγοι έχουν επιστρέψει σε πλήρη πενθήμερα προγράμματα γραφείου.

«Καταλαβαίνω απόλυτα γιατί κάποιος δεν θέλει να μετακινείται μιάμιση ώρα κάθε μέρα, το κατάλαβα απόλυτα», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon στο The Economist σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο.

Η ουρά του… κορωνοιου

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που οι επιχειρήσεις ζητάνε από τους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν την εξ αποστάσεως εργασία. Οι νέες παραλλαγές του κορονοϊού ανέτρεπαν διαρκώς τους σχεδιασμούς τους και τους υποχρέωναν να παραμείνουν ευέλικτοι.

Στην πραγματικότητα, η πρώτη φορά που εστάλη σήμα για επιστροφή στα γραφεία τους ξεκίνησε το 2020, παρότι η πανδημία εξακολουθούσε να μαίνεται.

Αυτές τις μέρες, λιγότεροι από τους μισούς υπαλλήλους γραφείου έχουν επιστρέψει στα γραφεία τους, σύμφωνα με την Kastle Systems που εξειδικεύεται στις μετρήσεις για τα ακίνητα. Να σημειωθεί πως στη Νέα Υόρκη το ποσοστό των εργαζομένων που συνδέονται με τον χρηματοοικονομικό κλάδο μειώθηκε κατά 43% τον Αύγουστο.

Η απειλή της παραίτησης

Πάντως, τα δυο τρίτα όσων εργάζονται στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και εξακολουθούν να εργάζονται εξ αποστάσεως, δήλωσαν ότι θα παραιτηθούν εάν τους ζητούσαν να επιστρέψουν στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα της Deloitte που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο.

«Οι εργοδότες πιέζουν πιο επιθετικά για επιστροφή στο γραφείο», δήλωσε η Neda Shemluck, διευθύνουσα σύμβουλος της Deloitte. «Υπάρχει αυτή η επείγουσα ανάγκη τώρα για τους εργοδότες να εφαρμόσουν πολιτικές για να κινητοποιήσουν τους ανθρώπους να επιστρέψουν στο γραφείο…».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street