Οι εξωτερικές συνθήκες έγιναν πιο δύσκολες για τις αναδυόμενες αγορές λόγω του αυξανόμενου γεωπολιτικού κατακερματισμού, της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών και του αυξανόμενου κόστους της κλιματικής αλλαγής. Ως εκ τούτου, πρέπει να ξαναχτίσουν δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας, να ενισχύσουν τα έσοδα, να διαφοροποιήσουν το εμπόριο και να δεσμεύσουν για τρισεκατομμύρια δολάρια ετήσιο κόστος για την κλιματική αλλαγή.

ΔΝΤ: Πρόβλεψη για αύξηση των θυμάτων πολέμου λόγω κλιματικής αλλαγής – Ακόμη 50 εκατ. άνθρωποι αντιμέτωποι με τη φτώχεια

Αυτό τόνισε η πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γκίτα Γκόπιναθ, μιλώντας στο συνέδριο της South African Reserve Bank, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Η πανδημία και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν εγείρει εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας και την ευρύτερη εθνική ασφάλεια».

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε τεράστιο μακροπρόθεσμο κόστος, την ώρα που το χρέος αυξάνεται ήδη απότομα, με ορισμένες μελέτες να προβλέπουν ότι πρέπει να μειώνεται κατά 2 τρισ. δολάρια ετησίως έως το 2030.

Στη Νότια Αφρική, για παράδειγμα, οι πληρωμές τόκων για το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθούν σε περίπου 27% των εσόδων μέχρι το οικονομικό έτος 2028/29, από περίπου 19% φέτος.

Υπό το πρίσμα των παγκόσμιων δεδομένων, η Γκόπιναθ είπε ότι το ΔΝΤ αναμένει πως τα παγκόσμια επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για «αρκετό χρονικό διάστημα», προσθέτοντας μάλιστα το δυσοίωνο ενδεχόμενο να μην επιστρέψει ποτέ η εποχή επιτοκίων για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Παγκόσμιο εμπόριο

Το ΔΝΤ παρακολουθεί επίσης στενά μια «ανησυχητική» αύξηση του κατακερματισμού του παγκόσμιου εμπορίου, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να μειώσει το ΑΕΠ των περισσότερων αναδυόμενων αγορών, μέχρι και κατά 10%.

Σύμφωνα με την ίδια, η υιοθέτηση βιομηχανικών πολιτικών μεγάλης κλίμακας που περιορίζουν το εμπόριο -κυρίως σε προηγμένες οικονομίες- σχεδόν εξαπλασιάστηκε μόνο το 2023. Περίπου 3.000 εμπορικοί περιορισμοί επιβλήθηκαν το 2022, τρεις φορές περισσότεροι από το 2019.

Μεγαλύτερη αναταραχή θα μπορούσε να προκληθεί στις αναδυόμενες αγορές λόγω των κινδύνων που διατρέχουν, συμπεριλαμβανομένης της διαρθρωτικής εξισορρόπησης στην Κίνα, είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι χώρες να ενισχύσουν περαιτέρω τα πλαίσια νομισματικής πολιτικής και να προστατεύσουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα ενσωματώνοντας χρηματοοικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα.

Προειδοποίησε ότι οι αναδυόμενες αγορές θα πρέπει να δρομολογήσουν την κινητοποίηση υψηλότερων εγχώριων εσόδων, αυξάνοντας τη φορολόγηση, αναθεωρώντας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεριμνώντας παράλληλα για τη διαφοροποίηση των εμπορικών ροών. Και όλα αυτά, υιοθετώντας μια δημοσιονομικά και κοινωνικά βιώσιμη στρατηγική για το κλίμα που θα περιλαμβάνει μέτρα τιμολόγησης για τον άνθρακα.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «οι προκλήσεις μπορεί να είναι τρομακτικές. Αλλά οι ευκαιρίες είναι τεράστιες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής