Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας καθώς ο πληθωρισμός δείχνει να παραμένει περισσότερο επίμονος από όσο αναμενόταν προβλέπει η Moody’s, την ίδια στιγμή, όμως, διακρίνει κάποιους «θύλακες ανθεκτικότητας».

ΔΝΤ: Το «μαξιλάρι» των 650 δισ. δολ. που κινεί την παγκόσμια οικονομία

Όπως σχολίασε, χαρακτηριστικά, η Marie Diron της Moody’s, μιλώντας στο CNBC, «περιμένουμε μια παγκόσμια επιβράδυνση της ανάπτυξης, και αυτό θα έχει αντίκτυπο στις [αναδυόμενες] αγορές της Ασίας μέσω των εμπορικών συνθηκών καθώς και της πρόσβασης στη χρηματοδότηση στην περιοχή».

Παράγοντες επιβράδυνσης

Εξήγησε, ακόμη, ότι η επιβράδυνση μπορεί να αποδοθεί σε τρεις παράγοντες: τα υψηλότερα επιτόκια που επιμένουν, στην επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας, καθώς και στις πιέσεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ενώ οι κεντρικές τράπεζες κατάφεραν να κατευθύνουν την παγκόσμια οικονομία και να «δημιουργήσουν μια αποπληθωριστική τάση» αυξάνοντας τα επιτόκια, οι κίνδυνοι πληθωρισμού εξακολουθούν να είναι ένα κομβικό σημείο, τόνισε.

Υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι που μπορούν να καταστήσουν τον πληθωρισμό πιο επίμονο από ό, τι αναμένεται επί του παρόντος, πράγμα το οποίο θα ενέτεινε τον κίνδυνο για μεγαλύτερης διάρκειας βραδύτερη ανάπτυξη, πρόσθεσε.

Η Fed άνοιξε έναν κύκλο αύξησης επιτοκίων τον Μάρτιο του 2022, όταν ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η ομοσπονδιακή τράπεζα αύξησε το επιτόκιο αναφοράς των Fed Funds μεταξύ 5,25% και 5,5%. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, προειδοποίησε την περασμένη Παρασκευή ότι ενδέχεται να υπάρξουν πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων.

Όσον αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η Diron σημείωσε ότι μπορεί οι τράπεζες να είδαν μεγαλύτερα κέρδη από την αύξηση των επιτοκίων, ωστόσο θα πρέπει να φροντίσουν και για την προσέλκυση καταθέσεων.

Σε σχέση με την Κίνα, η Moody’s δεν αναμένει γρήγορη ανάκαμψη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και βλέπει «σχετικά αργή ανάπτυξη στην Κίνα με επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή», σύμφωνα με την επικεφαλής οικονομολόγο.

Προειδοποίησε για μεγαλύτερα «φέσια» λέγοντας πως η προοπτική είναι θολή εξαιτίας των κινδύνων και αυτό ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στα ποσοστά αθέτησης πληρωμών.

«Θύλακες ανθεκτικότητας»

Ενώ ο Moody’s αναμένει περαιτέρω επιβράδυνση, μπορεί να υπάρχουν ορισμένοι «θύλακες ανθεκτικότητας», είπε ο Diron.

Αναγνώρισε ότι «βλέπουμε μια επιβράδυνση από φέτος στο επόμενο έτος», αλλά πρόσθεσε: «Βλέπουμε σχετικά ισχυρή ανάπτυξη και ευνοϊκές συνθήκες σε αγορές όπως η Ινδία και η Ινδονησία».

Ειδικότερα η Ινδονησία έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τους «τεράστιους φυσικούς πόρους» της χώρας, σημείωσε. Η χώρα διαθέτει μεγάλα φυσικά κοιτάσματα, όπως κασσίτερο, νικέλιο, κοβάλτιο και βωξίτη – μερικές από τις οποίες είναι σημαντικές πρώτες ύλες για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή