Πάνω από τον κολοσσό των ειδών πολυτελείας LVMH, του Γάλλου μεγιστάνα Μπερνάρ Αρνό, βρέθηκε για λίγο σήμερα η δανική φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk στην κλίμακα των πολυτιμότερων εισηγμένων επιχειρήσεων της Ευρώπης.

Ευρώπη: Επιστρέφει ο εφιάλτης του στασιμοπληθωρισμού

Έτσι, όπως σημειώνει το Reuters, η Novo Nordisk τερμάτισε – έστω και για λίγο – την παντοκρατορία του γαλλικού Ομίλου που βρίσκεται στην κορυφή τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

Η LVMH υφίσταται πιέσεις από τις αυξανόμενες ανησυχίες για τις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας, την ώρα που η Novo Nordisk γνωρίζει άνθηση λόγω ενός κύματος ζήτησης για τα εξαιρετικά αποτελεσματικά φάρμακα για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους, Ozempic και Wegovy, τα οποία έχουν οδηγήσει τα κέρδη και τις μετοχές της σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, οι μετοχές της έχουν αυξηθεί περίπου 17% από τις 8 Αυγούστου, όταν ανακοίνωσε ότι μια μεγάλη μελέτη έδειξε πως το Wegovy προσέφερε επίσης σαφή καρδιαγγειακά οφέλη.

Η ανατροπή

Στις 11:43 ώρα Ελλάδας η Novo Nordisk είχε κεφαλαιοποίηση 421 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των μη εισηγμένων μετοχών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv και τις εταιρικές γνωστοποιήσεις του αριθμού των μετοχών της.

Την ίδια στιγμή, η εισηγμένη στο γαλλικό χρηματιστήριο LVMH είχε κεφαλαιοποίηση 420,97 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Λίγο αργότερα πάντως, στις 13:30 ώρα Ελλάδας, η LVMH είχε επανέλθει στην κορυφή, με την χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 423,9 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 421,9 δισεκατομμύρια δολάρια της Novo.

«Το ότι η Novo πλησιάζει την LVMH ως το μεγαλύτερο απόθεμα κεφαλαιοποίησης της Ευρώπης αντικατοπτρίζει την πρόσφατη επιτυχία προϊόντων της, ενώ οι πρόσφατες τάσεις της LVMH ήταν πιο μικτές», δήλωσε ο Marcel Stotzel, co-portfolio manager του Fidelity European Fund και του Fidelity European Trust.

Οι μετοχές της Novo βρίσκονται κοντά σε υψηλά ρεκόρ, υπογραμμίζοντας την εκτίμηση των επενδυτών για μια στρατηγική που έχει δώσει στην εταιρεία ένα πλεονέκτημα πρώτης κίνησης σε μια αυξανόμενη αγορά φαρμάκων για την παχυσαρκία.

Η αγορά φαρμάκων για την απώλεια βάρους αναμένεται να φτάσει τα 100 δισ. δολάρια σε ετήσιες πωλήσεις μέσα σε μια δεκαετία. Οι πωλήσεις ανέρχονται επί του παρόντος σε περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Barclays.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών που επικαλείται το Reuters, το ράλι της τιμής της μετοχής της Novo είναι πιθανό να ενισχύσει τη στάθμισή της στον δείκτη STOXX 600 σε όλη την περιοχή, γεγονός που θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερες εισροές από παθητικούς επενδυτές.

Πιέσεις στην LVMH

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών ειδών πολυτελείας εκτινάχθηκαν στα ύψη στις αρχές του 2023, όταν οι επενδυτές «έβλεπαν» ταχεία οικονομική ανάκαμψη της Κίνας μετά την άρση των περιορισμών για την Covid-19.

Ωστόσο, τα πρόσφατα στοιχεία και η κρίση στον τομέα των ακινήτων έχουν επιδεινώσει τις προοπτικές για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, επιβαρύνοντας έναν τομέα πολυτελείας που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους Κινέζους καταναλωτές.

«Υπήρξε μια σειρά από πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα στοιχεία. Η απροθυμία των κινεζικών αρχών να χορηγήσουν μεγάλα ποσά τόνωσης πλήττει τις προοπτικές για αυτούς τους λιανοπωλητές πολυτελείας, οι οποίοι έχουν μεγάλη αύξηση εσόδων από την Κίνα», δήλωσε ο αναλυτής της αγοράς City Index. Φιόνα Σινκότα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή