Η Advent Technologies Holdings, μία από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου (fuel cells) υδρογόνου, διακρίθηκε με το Βραβείο Καινοτομίας «Richard P. Feynman» από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Los Alamos (LANL) του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

Κίνα: Μειώνει τα συναλλαγματικά αποθέματα των τραπεζών για την ενίσχυση του γουάν

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «ο Richard P. Feynman –από τον οποίο ονομάστηκε το Βραβείο Καινοτομίας που έλαβε η Advent– γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1918 και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Princeton το 1942. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο περίφημο «Πρόγραμμα Manhattan» στο Λος Άλαμος κατά τη διάρκεια του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Cornell καθώς και στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας. Το 1965 έλαβε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής –από κοινού με τους SinItiro Tomanaga και Julian Schwinger– για τη συνεισφορά του στην κβαντική ηλεκτροδυναμική.

»Φέτος, τα Βραβεία Καινοτομίας «Richard P. Feynman» τίμησαν αξιοσημείωτα επιτεύγματα στον χώρο της μεταφοράς τεχνολογίας που προορίζονται για εμπορική αξιοποίηση σε διάφορους τομείς, όπως είναι τα συστήματα κυψελών καυσίμου υδρογόνου και οι βιώσιμες ενεργειακές λύσεις.

»Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στις 30 Αυγούστου στο Λος Άλαμος, με κεντρικό ομιλητή τον Dr. Thom Mason, διευθυντή του LANL. Η διάκριση αυτή έρχεται έπειτα από την ενεργή συμμετοχή της Advent στο εναρκτήριο πρόγραμμα L’Innovator™ του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος ήταν η προώθηση και η εμπορική αξιοποίηση της καινοτόμου τεχνολογίας μεμβράνης ανταλλαγής πρωτονίων «Ion Pair».

»Οι μεμβράνες Ion Pair είναι το βασικό συστατικό για τη δημιουργία κινητήρων και μηχανών ηλεκτροκίνησης που λειτουργούν με υδρογόνο και άλλα καθαρά καύσιμα. Οι νέοι αυτοί κινητήρες βασίζονται στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου της Advent. Η Advent έχει ήδη εγκαταστήσει σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερα από 1000 συστήματα κυψελών καυσίμου, αντικαθιστώντας τις ρυπογόνες γεννήτριες ντίζελ και παρέχοντας καθαρή ενέργεια σε κλάδους όπως αυτοί των τηλεπικοινωνιών και των ζωτικών υποδομών επικοινωνίας.

»Παράλληλα, η Advent αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ηλεκτροκίνηση, σε εμπορικά πλοία, φορτηγά οχήματα, και αεροσκάφη. Η Advent αναμένεται να παράξει τα εν λόγω συστήματα κυψελών καυσίμου στην περιοχή της Κοζάνης, μέσα από την υλοποίηση του εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου «Green HiPo», το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος της αλυσίδας αξίας «Τεχνολογίες και Συστήματα Υδρογόνου» (IPCEI Hy2Tech). Μέσα από την υλοποίηση του έργου αυτού, η εταιρεία θα προχωρήσει στην κατασκευή και λειτουργία μιας υπερσύγχρονης βιομηχανικής μονάδας καθώς και εγκαταστάσεων Έρευνας και Ανάπτυξης παραγωγής καινοτόμων συστημάτων κυψελών καυσίμου και μονάδων ηλεκτρόλυσης, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει εκατοντάδες άμεσες θέσεις εργασίας και πολλαπλάσιες έμμεσες σε βάθος 6 ετών. Παράλληλα, το Green HiPo θα συνεισφέρει στην εκπλήρωση του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή 10 εκατομμυρίων τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ευρώπη έως το 2030.

»Το βραβείο παρέλαβε ο Διευθυντής Τεχνολογίας της Advent, Dr. Emory De Castro, ο οποίος δήλωσε: «Είναι τιμή μας να λαμβάνουμε ένα τόσο σημαντικό βραβείο. Το βραβείο αυτό αντανακλά την αφοσίωση της ομάδας μας και την άριστη συνεργασία που αναπτύξαμε με αξιόλογα ιδρύματα στο πλαίσιο του προγράμματος L’Innovator. Ευχαριστούμε θερμά τους συνεργάτες μας στο LANL του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, το Εθνικό Εργαστήριο Brookhaven και το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Μέσω του προγράμματος αυτού, καταφέραμε να εισέλθουμε σε αγορές που προηγουμένως δεν ήταν προσβάσιμες με τα υπάρχοντα υλικά τεχνολογίας ανταλλαγής πρωτονίων υψηλής θερμοκρασίας. Και διατηρούμε την πεποίθηση ότι η τεχνολογία «Ion Pair» θα επαναπροσδιορίσει την βιομηχανία κυψελών καυσίμου σε παγκόσμιο επίπεδο.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΕΒΕΑ: «Χάσμα» μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων για τις οικονομικές προοπτικές – Τι λένε για τις εξαγωγές
Επιχειρήσεις |

«Χάσμα» μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων για τις οικονομικές προοπτικές - Τι λένε για τις εξαγωγές

Η έρευνα του ΕΒΕΑ αναδεικνύει πως οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να δηλώνουν ότι δεν έχουν ενστερνιστεί τα δυνητικά οφέλη από την πράσινη μετάβαση