Η Κίνα ενέτεινε τις προσπάθειές της για την τόνωση της οικονομίας και τη στήριξη του νομίσματός της, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών για τις προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν, σύμφωνα με το Bloomberg. Αξίζει να σημειωθεί πως το νόμισμα έχει υποχωρήσει 5% έναντι του δολαρίου φέτος, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, όπως ανέφραν οι FT.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας τόνισε ότι θα μειώσει το ποσό του ξένου συναλλάγματος που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να διατηρούν σε αποθεματικό, σηματοδοτώντας την αποφασιστικότητά της να στηρίξει το αποδυναμωμένο γουάν. Πάντως, η χώρα έχει αργήσει να ανακάμψει από τότε που το Πεκίνο εγκατέλειψε τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό στις αρχές του 2023.

Τα βήματα αυτά είναι οι τελευταίες προσπάθειες για να στηριχθεί η εμπιστοσύνη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η οποία βυθίζεται υπό το βάρος της επίμονης κρίσης των κατοικιών, της φθίνουσας παγκόσμιας ζήτησης και της αυξανόμενης ανεργίας. Οι αρχές έχουν μέχρι στιγμής καταφύγει σε μια στάλα στοχευμένων μέτρων, αποφεύγοντας την προσέγγιση της μεγάλης έκρηξης για την τόνωση της οικονομίας που εφάρμοσαν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, εν μέσω ανησυχιών για τα αυξημένα επίπεδα χρέους.

Δολάριο ΗΠΑ: Σε νέο υψηλό δύο μηνών

Μείωση των διαθεσίμων

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα μειώσει την υποχρέωση τήρησης συναλλαγματικών διαθεσίμων για τις τράπεζες από 6% σε 4%, με ισχύ από τις 15 Σεπτεμβρίου, «προκειμένου να βελτιώσει την ικανότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να χρησιμοποιούν κεφάλαια σε συνάλλαγμα». Το γουάν αυξήθηκε έως και 0,2% στα 7,2431 ρουμπίνια έναντι του δολαρίου μετά την κίνηση αυτή.

Η μείωση των υποχρεωτικών αποθεματικών ενισχύει την ποσότητα των διαθέσιμων δολαρίων στην τοπική αγορά και συνεπάγεται ότι οι εμπορικές τράπεζες έχουν την πολυτέλεια να μειώσουν τα επιτόκια που προσφέρουν στις καταθέσεις σε δολάρια. Αυτό έχει ως στόχο να καταστήσει λιγότερο ελκυστική τη μετατροπή του γουάν σε δολάρια, γεγονός που έχει συμβάλει στην πίεση προς το κινεζικό νόμισμα.

«Το πακέτο πολιτικής υπερβαίνει τις προσδοκίες της αγοράς», δήλωσε ο Zhaopeng Xing, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής για την Κίνα στην Australia & New Zealand Banking Group Ltd. “Η εμπιστοσύνη θα ενισχυθεί βραχυπρόθεσμα. Χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερα στοιχεία για να επιβεβαιώσουμε αν σηματοδοτεί στροφή».

Η Becky Liu, επικεφαλής της κινεζικής μακροοικονομικής στρατηγικής στην Standard Chartered, εκτίμησε ότι η μείωση θα απελευθερώσει μόνο περίπου 16 δισ. δολάρια ρευστότητας σε δολάρια ΗΠΑ. Η ίδια δήλωσε ότι ο αντίκτυπος της κίνησης ήταν κυρίως στο να σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας να στηρίξει το γουάν, καθώς “το ποσό αυτό είναι ασήμαντο από μόνο του από την άποψη της ρευστότητας και των ισοτιμιών του δολαρίου”.

Ο Liu πρόσθεσε ότι η περικοπή και άλλα πρόσφατα μέτρα για την ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας “αποσκοπούν μόνο στη σταθεροποίηση του γουάν και στη μείωση των υπερβολικά κερδοσκοπικών τοποθετήσεων, αντί να αλλάξουν την πορεία” της υποτίμησης έναντι του δολαρίου.

Ανησυχία

Τα στοιχεία από το επενδυτικό πρόγραμμα Bond Connect του Χονγκ Κονγκ δείχνουν ότι οι ξένοι επενδυτές πούλησαν καθαρά κινεζικά κρατικά ομόλογα ύψους 148 δισ. ρουβλίων (20 δισ. δολάρια) τους πρώτους επτά μήνες του έτους, καθώς τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης στην Κίνα και οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχουν διευρύνει τη διαφορά επιτοκίων μεταξύ χρέους σε γουάν και  δολάρια.

Οι ξένοι επενδυτές ξεφορτώθηκαν επίσης κινεζικές μετοχές αξίας ρεκόρ 12 δισ. δολαρίων τον Αύγουστο και η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Πεκίνο ότι οι αμερικανικές εταιρείες άρχισαν να βλέπουν την Κίνα ως “μη επενδύσιμη”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές