Η Ευρώπη μπορεί να αποφύγει την ύφεση, παρόλο που βρίσκεται αντιμέτωπη με τον αντίκτυπο μιας «διπλής κρίσης». Αυτό δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι, λέγοντας χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στον γεωλογικό αντίκτυπο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το επακόλουθο οικονομικό πλήγμα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Τζεντιλόνι: Συμφωνία για τους δημοσιονομικούς κανόνες έως τα τέλη του 2023 

«Από τη γεωπολιτική άποψη, [η κρίση] επηρέασε επίσης, φυσικά, τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο, αλλά από την οικονομική άποψη, επηρέασε σοβαρά την Ευρώπη και τη Γερμανία ειδικότερα», τόνισε.

Παρά τις ανησυχίες που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να εισέλθει σε σημαντική οικονομική επιβράδυνση, η εξασφάλιση του απαραίτητου ενεργειακού εφοδιασμού σε αντικατάσταση των ρωσικών ροών και μια σειρά από άλλα μέτρα και πολιτικές διέσωσαν την κατάσταση. Η ευρωζώνη, τελικά, αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,5% το 2022, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο για φέτος αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 0,8% και για το 2024 1,4%.

«Είχαμε ένα εξαιρετικό 2022, υψηλότερη ανάπτυξη από τις ΗΠΑ και την Κίνα», είπε ο Πάολο Τζεντιλόγι, μιλώντας στο CNBC.

«Η επιβράδυνση ξεκίνησε από το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και υπάρχει ακόμη, αλλά παρακαλώ μην το αποκαλείτε ύφεση, γιατί νομίζω ότι μπορούμε να αποφύγουμε την ύφεση, αποφεύγουμε την ύφεση», διεμήνυσε ο επικεφαλής της Κομισιόν για την οικονομία.

Πρόκληση η ενεργειακή ανεξαρτησία

Ενόψει της ανακοίνωσης των φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν για την οικονομία της ευρωζώνης, τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία έχουν εγείρει ανησυχίες για επιβράδυνση. Ένα μέρος από αυτά είναι η ευρωπαϊκή επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία συρρικνώθηκε τον Αύγουστο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020.

Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, αλλά τον Αύγουστο παρέμεινε σταθερός στο 5,3% και αν και χαμηλότερος από τους προηγούμενες μήνες, εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του 2%.

«Γιατί μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία επιβραδύνεται η οικονομία μας; Νομίζω λόγω της πρόκλησης να αποκτήσουμε ενεργειακή ανεξαρτησία, η οποία ήταν πολύ δαπανηρή για τις οικογένειές μας τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό», είπε ο Τζεντιλόνι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής