Μετά από χρόνια εντάσεων στις διμερείς σχέσεις, Τούρκοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν συνομιλίες με επίκεντρο πιθανή ενεργειακή συνεργασία, καθώς οι δύο χώρες επιδιώκουν να διευρύνουν τους οικονομικούς δεσμούς.

Όπως γράφει το Bloomberg, o Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ισραήλ Κατς την Κυριακή στην οποία ανέλυσαν τις «ευκαιρίες για διμερή και περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου»,

«Θα επισκεφθώ το Ισραήλ μετά από πρόσκληση του υπουργού Κατς το συντομότερο δυνατό», έγραψε ο Μπαϊρακτάρ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο χώρες επιδιώκουν να διερευνήσουν ευκαιρίες εξαγωγής φυσικού αερίου για την Ευρώπη μέσω Τουρκίας από ένα μεσογειακό κοίτασμα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας.

Κύπρος: Τη Δευτέρα στη Λευκωσία η τριμερής σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Διαφωνίες

«Το πιο υγιές έργο εδώ είναι ότι το φυσικό αέριο φτάνει στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας», είπε ο Τούρκος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο για το αέριο του Ισραήλ.

Η Τουρκία και το Ισραήλ παραμένουν διχασμένοι σχετικά με την παλαιστινιακή σύγκρουση, αν και οι ενεργειακές συνομιλίες μπορεί να αναζωογονήσουν την προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών.

Η Άγκυρα επικρίνει εδώ και καιρό τις πολιτικές του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων, ενώ το Ισραήλ έχει κατηγορήσει την Τουρκία ότι υποστηρίζει τους μαχητές της Χαμάς. Οι δεσμοί έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα μετά την ισραηλινή επιδρομή το 2010 σε τουρκικό στολίσκο που κατευθυνόταν προς τη Γάζα.

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία προσπάθησε να αναθερμάνει τους δεσμούς με το Ισραήλ και τον αραβικό κόσμο για να ενισχύσει την οικονομία της. Τα δύο έθνη επανέλαβαν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις τον Αύγουστο του 2022. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέβαλε τα ταξίδια του στην Τουρκία και την Κύπρο τον Ιούλιο για λόγους υγείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια