Η Ρωσία ακύρωσε τις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις Zapad φέτος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

«Όχι, εφέτος έχουμε έχουμε ασκήσεις στην Ουκρανία» δήλωσε ο Σοϊγκού απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η «ναυμαχία» του Σότσι: Το δίλημμα Ερντογάν και ο ύπνος με τη «ρωσική αρκούδα»

Το 2021 έγιναν τελευταία φορά

Η Ρωσία πραγματοποίησε για τελευταία φορά τις στρατιωτικές ασκήσεις Zapad (Δύση) με την σύμμαχο της Λευκορωσία το 2021 , πέντε μήνες πριν την εισβολή της στην Ουκρανία. Τότε είχε ανακοινώσει ότι συμμετείχαν 200.000 στρατιώτες.

Από το 2010 στην Ρωσία ισχύει ένας τετραετής κύκλος εναλλαγής στρατιωτικών ασκήσεων σε όλη την χώρα, αναφέρει η ρωσική υπηρεσία του BBC, επισημαίνοντας ότι οι ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2021, υπήρξαν οι μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις από την σοβιετική περίοδο,

Δύο χρόνια αργότερα, δηλαδή το 2023 οι ασκήσεις αυτές σχεδιάζονταν να πραγματοποιηθούν στις δυτικές περιοχές, επειδή προτεραιότητα της Ρωσίας έγινε η υποτιθεμένη απειλή κατά της ίδιας από το ΝΑΤΟ.

Τι υποστηρίζουν οι Βρετανοί

Ωστόσο το αποτέλεσμα της δράσης των Ρώσων στρατιωτικών στον πόλεμο της Ουκρανίας έδειξε ότι οι στρατηγικές ασκήσεις δεν είχαν μεγάλη αξία από την άποψη της εκπαίδευσης και βασικά έγιναν για λόγους επίδειξης.

Όπως επισημαίνουν οι βρετανικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες, η Ρωσία ακύρωσε τις ασκήσεις ΖAPAD-23 όχι μόνο επειδή διαθέτει λίγα στρατεύματα και εξοπλισμό αλλά πιθανότατα και επειδή η ρωσική ηγεσία φοβάται την κριτική στο εσωτερικό λόγω του χαρακτήρα επίδειξης που θα έχουν οι ασκήσεις σε περίοδο πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα