Σε στενή επαφή με τον ΟΗΕ για την αναβίωση της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας στα σιτηρά δήλωσε βρίσκεται, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Για το θέμα, αναφέρεται, θα συζητήσει με τον γ.γ. του οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αυτό το μήνα.

Τουρκία: Ύστατες προσπάθειες για αναβίωση της Συμφωνίας για τα Σιτηρά

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε στη Ρωσία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ερντογάν φέρεται να δήλωσε ότι η τελευταία πρόταση του ΟΗΕ είχε στόχο να ικανοποιήσει κάποια ρωσικά αιτήματα και επανέλαβε πως πιστεύει ότι μπορεί να βρεθεί σύντομα μια λύση.

Στα ρωσικά αιτήματα περιλαμβάνονται η επιστροφή της ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας στο σύστημα πληρωμών SWIFT και η ασφάλιση των πλοίων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για τα σιτηρά, δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τα δίκτυα TRT, Haberturk κ.ά.

«Στις 28 Αυγούστου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτέρες, στην επιστολή που έστειλε, πρότεινε έναν ενδιάμεσο μηχανισμό που θα απέρρεε από τον SWIFT, όχι απ’ ευθείας τον SWIFT, όπως ήθελαν οι Ρώσοι», δήλωσε ο Ερντογάν. «Είπαν πως εξετάζουν επίσης το ζήτημα της ασφάλισης».

Ο τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε πως η Μόσχα προβάλλει αυτά τα δύο αιτήματα ως απαραίτητα για την αναβίωση της πρωτοβουλίας και πως ο Πούτιν του δήλωσε ότι δεν συζητάει το θέμα τηγς επιστροφής της Ρωσίας στη συμφωνία έως ότου «η Ευρώπη τηρήσει τις υποσχέσεις που μου έδωσε», σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Χθες, Δευτέρα, ο Πούτιν επανέλαβε πως η Ρωσία θα μπορούσε να επιστρέψει στην πρωτοβουλία, αλλά μόνο αν η Δύση σταματήσει να εμποδίζει τις ρωσικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων να φτάσουν στις παγκόσμιες αγορές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή