
“Η φωτιά καίει στην άλλη πλευρά του βουνού. Δύσκολο να έλθει από εδώ. Είμαστε ασφαλείς…” ήταν η απάντηση ορισμένων “τυχερών”(;) στους φίλους που ρωτούσαν για την κατάσταση, όταν κάποια από τις πολλές πυρκαγιές βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή. Η συνέχεια σε αυτές τις περιπτώσεις δίδεται συνήθως στις οθόνες του κινητού, ίσως της τηλεόρασης, όπου με κουραστική επιμονή, προβάλλονται ξανά και ξανά οι ίδιες εικόνες της καταστροφής. Ώσπου στο τέλος εξοικειώνεσαι με αυτές, και μοιάζει να παρακολουθείς μια ταινία του Hollywood με ρεαλιστικά εφέ.
Όταν η “άλλη πλευρά του βουνού” γίνει η δική μας
Κάποιες φορές όμως -όχι τόσο σπάνια από ό,τι φάνηκε και αυτό το καλοκαίρι- η φωτιά “έρχεται από εδώ”. Περνά τα νοητά σύνορα που εμείς έχουμε θέσει, και μας απειλεί. Αλλά και πάλι, κάποιοι όμοροι μ’ εμάς, θα απαντήσουν στους ανησυχούντες: “δύσκολο να έλθει από εδώ”. Όμως, η καταστροφή θα είναι εδώ. Όσο και αν την εξορκίζουμε.
Εξάλλου, τι νόημα έχει όταν η μια μεριά του βουνού είναι καμένη; Είναι αυτή μια λύση που θα έπρεπε να μας καθησυχάζει; Η γειτονιά μας είναι και η πίσω μεριά. Η γειτονιά μας είναι όλη η χώρα όπου ζούμε. Όλος ο πλανήτης που μας εκχώρησε ο Θεός, το “Big Bang”, ή όποιος άλλος. Μιλάμε για την κλιματική αλλαγή ως να ήταν κάτι το φυσικό, κάτι το αναπόφευκτο, κάτι για το οποίο πρέπει να βρούμε λύσεις. Πολύπλοκες, δαπανηρές, άμεσες. Ίσως όμως, η πρώτη από αυτές θα ήταν να αισθανόμαστε ότι η φωτιά αφορά εμάς, έστω κι αν είναι στην άλλη μεριά του βουνού, ή στον Έβρο, ή στον Καναδά, την Καλιφόρνια, κι όπου αλλού.
Στη πράξη
Στα δικά μας: η ευθύνη του κράτους είναι δεδομένη. Και δυστυχώς διαχρονική. Ελλείψεις, παραλείψεις, άκαιρες προσλήψεις, υποσχέσεις για καλύψεις. Φαύλος κύκλος που επαναλαμβάνεται, και με σύμμαχο την κλιματική αλλαγή γίνεται σπιράλ. Που απειλεί να μας καταπιεί.
Η δική μας ευθύνη, ως πολίτες, ως υπεύθυνα πρόσωπα για την πρόληψη ποια είναι;
● Τι είδους φυτά αναπτύσσουμε στο χώρο μας;
● Πότε ήταν η τελευταία φορά που καθαρίσαμε τον χώρο αυτό;
● Ποιους αντιπυρικούς μηχανισμούς έχουμε προβλέψει για την περιουσία μας;
● Τι είδους σχέδιο έκτακτης ανάγκης έχουμε καταστρώσει για εκκένωση τη δύσκολη ώρα, για πιθανή στήριξη ανθρώπων σε ανάγκη στη γειτονιά μας, για διάθεση των πόρων μας στις δυνάμεις πυρόσβεσης;
Οι αφανείς ήρωες
Περιοχή της Αττικής, δίπλα στο δάσος, με πληθυσμό πάνω από χίλιους κατοίκους. Αυτό το καλοκαίρι, ο οικιστικός σύλλογος που δραστηριοποιείται εκεί, είχε μεγάλη δυσκολία να οργανώσει τις βάρδιες πυροφύλαξης. Από όλους τους κατοίκους, περίπου ενεννήντα έδωσαν το “παρών”. Οι υπόλοιποι εκχώρησαν την ηθική τους υποχρέωση σε αυτό το 9%.
Οι εθελοντές σε κάθε περίπτωση είναι οι αφανείς ήρωες. Και είναι μια σημαντική δύναμη καταπολέμησης της καταστροφής. Εμείς πρέπει να αναλογισθούμε: θέλουμε να είμαστε αφανείς ήρωες, ή απλώς αφανείς;
Εδώ έρχεται και μια άλλη σημαντική συνιστώσα: η αξία της διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς. Των παιδιών και των νέων, για τη σημασία του εθελοντισμού, της κοινωνικής προσφοράς, της αγάπης για τη φύση και της συνεισφοράς στην προστασία του περιβάλλοντος.
Το δεδομένο επομένως είναι ότι η καταστροφή θα συμβεί. Ίσως όχι σήμερα. Σίγουρα αύριο. Εκτός αν αντιληφθούμε ότι η άλλη μεριά του βουνού είναι δική μας.
Ο Σταμάτης Παππάς, MEng/MBA, είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων


Latest News
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Γ’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita-600x400.jpeg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα [Γ' Μέρος]
Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο