Ο κόσμος βίωσε τους τρεις πιο ζεστούς μήνες που έχουν ποτέ καταγραφεί, με σημαντική διαφορά, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ, ωθώντας τον επικεφαλής του ΟΗΕ να ζητήσει από τους παγκόσμιους ηγέτες να αναλάβουν επείγουσα δράση για το κλίμα.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) του ΟΗΕ και η ευρωπαϊκή υπηρεσία για το κλίμα Copernicus ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι η περίοδος από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2023 ήταν το θερμότερο καλοκαιρινό τρίμηνο που έχει ποτέ καταγραφεί από το 1940 που ξεκίνησαν να τηρούνται σχετικά δεδομένα.

Η μέση θερμοκρασία για αυτούς τους τρεις μήνες ήταν 16,77 βαθμοί Κελσίου, που ήταν κατά 0,66 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο για το εν λόγω τρίμηνο.

Αμαζόνιος: Συνεχίστηκε η μείωση της αποψίλωσης και τον Αύγουστο στο βραζιλιάνικο τμήμα

Ο θερμότερος Αύγουστος

Ο Αύγουστος αναδείχθηκε ως ο θερμότερος που έχει καταγραφεί με μεγάλη διαφορά και ο δεύτερος θερμότερος μήνας μετά τον Ιούλιο του 2023.

Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα των 16,82 βαθμών Κελσίου για τον Αύγουστο ήταν κατά 0,71 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο του μήνα για την περίοδο 1991-2020 και κατά 0,31 βαθμούς Κελσίου θερμότερη από τον προηγούμενο θερμότερο Αύγουστο, που καταγράφηκε το 2016.

Όλα αυτά τα στοιχεία έρχονται ως συνέχεια μιας σειράς ακραίων καιρικών φαινομένων που καταγράφηκαν σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, με επαναλαμβανόμενους καύσωνες να πυροδοτούν καταστροφικές πυρκαγιές.

«Η κλιματική κατάρρευση έχει αρχίσει», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό τι θα απελευθερώσει η εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα», είπε ο Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι «οι αυξανόμενες θερμοκρασίες απαιτούν αύξηση και της δράσης μας».

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι αυτό το τελευταίο παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασιών πρέπει να αφυπνίσει τους ηγέτες του κόσμου που επιδιώκουν επειγόντως λύσεις για το κλίμα. «Μπορούμε ακόμα να αποφύγουμε το χειρότερο κλιματικό χάος – και δεν έχουμε στιγμή να χάσουμε», είπε ο Γκουτέρες.

Η καύση ορυκτών καυσίμων, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, είναι ο κύριος μοχλός της κλιματικής κρίσης.

Τι γίνεται με το Ελ Νίνιο;

Ο WMO κατέστησε σαφές ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν σε όλο τον κόσμο αυτό το καλοκαίρι έλαβαν χώρα πριν από την πλήρη αύξηση της θερμοκρασίας του Ελ Νίνιο, ενός μείζονος κλιματικού φαινομένου που συνήθως εμφανίζεται το δεύτερο έτος μετά την ανάπτυξή του.

Το Ελ Νίνιο — «μικρό αγόρι» στα ισπανικά — αναγνωρίζεται ευρέως ως η αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας, ένα φυσικό κλιματικό φαινόμενο που συμβαίνει κατά μέσο όρο κάθε δύο έως επτά χρόνια.

Οι επιπτώσεις του Ελ Νίνιο τείνουν να κορυφώνονται τον Δεκέμβριο, αλλά ο αντίκτυπος του φαινομένου συνήθως απαιτεί χρόνο για να εξαπλωθεί σε όλη την υδρόγειο. Αυτή η καθυστερημένη επίδραση είναι ο λόγος που οι μετεωρολόγοι πιστεύουν ότι το 2024 θα μπορούσε να είναι η πρώτη χρονιά που η ανθρωπότητα θα ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου είναι το φιλόδοξο όριο της παγκόσμιας θερμοκρασίας που ορίζεται στη συμφωνία ορόσημο του Παρισιού του 2015. Πέρα από αυτό το επίπεδο, είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν τα λεγόμενα σημεία ανατροπής – κατώφλια στα οποία μικρές αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε δραματικές αλλαγές σε ολόκληρο το σύστημα υποστήριξης της ζωής της Γης.

«Οκτώ μήνες μετά το 2023, μέχρι στιγμής βιώνουμε τη δεύτερη θερμότερη χρονιά μέχρι σήμερα, μόνο κλασματικά πιο δροσερή από το 2016, και ο Αύγουστος εκτιμήθηκε ότι ήταν περίπου κατά 1,5°C θερμότερος από τα προβιομηχανικά επίπεδα», δήλωσε ο Carlo Buontempo, διευθυντής του Copernicus – Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής (ECMWF).

«Αυτό που παρατηρούμε, όχι μόνο τα νέα ακραία σημεία, αλλά η επιμονή αυτών των συνθηκών ρεκόρ, και οι επιπτώσεις που έχουν τόσο στους ανθρώπους όσο και στον πλανήτη, είναι μια σαφής συνέπεια της θέρμανσης του κλιματικού συστήματος», πρόσθεσε ο Buontempo.

Η κλιματική κρίση κάνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα πιο συχνά και πιο έντονα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green