Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ εργάζονται από κοινού πάνω σε μια συμφωνία που θα εισαγάγει νέους δασμούς, με στόχο την υπερπροσφορά χάλυβα από την Κίνα και άλλες χώρες, την ώρα που επιθυμούν διακαώς να αφήσουν πίσω τους την εμπορική διαμάχη που ξεκίνησε επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι δασμοί θα επικεντρωθούν κυρίως σε εισαγωγές από την Κίνα που επωφελούνται από μη εμπορικές πρακτικές, σύμφωνα με άτομα που είναι κοντά στις συζητήσεις, τα οποία ανέφεραν ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται. Το εύρος των μέτρων, συμπεριλαμβανομένων άλλων χωρών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο και το επίπεδο των δασμών, εξακολουθούν να αποτελούν κομμάτι των συζητήσεων. Αναμένεται επίσης να παρέχει ένα πλαίσιο για να ενταχθούν και άλλες χώρες στο μέλλον.

Σε υψηλό 20 μηνών οι τιμές των σπάνιων γαιών

Η συμφωνία θα αποτελεί μέρος του «Παγκόσμιου Διακανονισμού για τον Αειφόρο Χάλυβα και το Αλουμίνιο», που η ΕΕ και η κυβέρνηση Μπάιντεν διαπραγματεύονται από το 2021. Οι συνομιλίες στοχεύουν στη διευθέτηση μιας διαμάχης που ξεκίνησε όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές μετάλλων από Ευρώπη, επικαλούμενος κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμό 25% στις εισαγωγές από το 2018 και η ΕΕ εφαρμόζει περίπου το ίδιο επίπεδο δασμού σε μια σειρά εισαγωγών χάλυβα στο πλαίσιο των δικών της μέτρων.

To deal του 2021

Το 2021, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να σταματήσουν τα τιμωρητικά μέτρα που επέβαλε η μία πλευρά στα αγαθά της άλλης και έθεσαν ως προθεσμία την 31η Οκτωβρίου φέτος για την εξεύρεση μόνιμης λύσης. Στη συνέχεια, οι δασμοί της εποχής Τραμπ και τα αντίποινα της ΕΕ προβλέπεται να επιστρέψουν αυτόματα σε εξαγωγές άνω των 10 δισ. δολαρίων, εκτός εάν οι δύο πλευρές επεκτείνουν την τρέχουσα εκεχειρία.

Η συμφωνία που βρίσκεται υπό συζήτηση θα είναι πιθανότατα προσωρινή, σύμφωνα με μία από τις πηγές, επειδή δεν θα διαχειριστεί όλα τα εκκρεμή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης των εισαγωγών άνθρακα. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι και οι δύο πλευρές έχουν δεσμευτεί να βρουν λύση πριν από τη λήξη της προθεσμίας. Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να είναι σύμφωνη με τις διεθνείς υποχρεώσεις των δύο πλευρών, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε την Τετάρτη ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε «συζητήσειε με τις ΗΠΑ τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι εργάζονται για τη σύναψη αυτής της παγκόσμιας βιώσιμης συμφωνίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής