Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών εκτινάχθηκαν οι τιμές των κινεζικών σπάνιων γαιών, καθώς η αναστολή εξόρυξης στη μεγάλη παραγωγό Μιανμάρ πυροδότησε τη δημιουργία αποθεμάτων ενόψει της περιόδου αιχμής της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται στοιχεία της Shanghai Metals Market στο LSEG Eikon, οι τιμές του οξειδίου του δυσπροσίου εκτινάχθηκαν στα 2.610 γιουάν (356 δολάρια) ανά κιλό την Τετάρτη, το υψηλότερο από τον Μάιο του 2022.

Οι τιμές του οξειδίου του τερβίου αυξήθηκαν στα 8.600 γιουάν το κιλό, ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από τις 3 Ιουλίου.

«Καμπανάκι» ΗΠΑ για την κινεζική κυριαρχία στις σπάνιες γαίες

Τα ορυχεία στην περιοχή Pangwa της Μιανμάρ στην πολιτεία Kachin, τη μεγαλύτερη πηγή σπάνιων γαιών της χώρας, έχουν κλείσει από τη Δευτέρα στο πλαίσιο προετοιμασίας για επιθεωρήσεις από τις 6 έως τις 7 Σεπτεμβρίου, ανέφερε σε έκθεσή της η εταιρεία συμβούλων SMM την Πέμπτη.

«Ένας τοπικός ανθρακωρύχος είπε ότι δεν έχουν ξαναρχίσει την παραγωγή και περιμένουν ειδοποίηση για το επόμενο βήμα από την ομάδα επιθεώρησης», δήλωσε ο Yang Jiawen, αναλυτής της SMM.

Τα σενάρια

Οι σπάνιες γαίες είναι μια πολύτιμη ομάδα 17 ορυκτών που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης και στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η Μιανμάρ αντιπροσώπευε το 38% των εισαγωγών σπάνιων γαιών στην Κίνα τον Ιανουάριο-Ιούλιο, σύμφωνα με τα κινεζικά εμπορικά στοιχεία, ενώ η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη πηγή εξόρυξης σπάνιων γαιών το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ.

Ένας ντόπιος κάτοικος της πόλης Chipwi είπε στο Reuters ότι είδε εργάτες από την κοντινή Pangwa να έρχονται στην πόλη της καθώς οι δραστηριότητες εξόρυξης έχουν σταματήσει.

Οι κινέζοι μεταποιητές αναμένουν μια έως τρεις εβδομάδες διακοπής της προσφοράς πρώτων υλών της Μιανμάρ, κάτι που είναι απίθανο να επηρεάσει το ισοζύγιο ζήτησης προσφοράς για το 2023, δήλωσε ο αναλυτής David Merriman στο Project Blue.

Ωστόσο, ο Merriman αναμένει βραχυπρόθεσμες ανοδικές κινήσεις τιμών λόγω της αβεβαιότητας και των προμηθευτών που συγκρατούν υλικό εν αναμονή υψηλότερων τιμών.

Οι εισαγωγές σπάνιων γαιών της Κίνας αυξήθηκαν κατά 76% από έτος σε έτος σε 12.673 μετρικούς τόνους τον Αύγουστο και οι όγκοι τους πρώτους οκτώ μήνες αυξήθηκαν κατά 54,4% στους 118.426 τόνους, σύμφωνα με στοιχεία για το εμπόριο της Κίνας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής