Η πρόταση της ιταλικής κυβέρνησης που επιτρέπει σε ευάλωτους δανειολήπτες να αποπληρώσουν τα «κόκκινα» δάνειά τους με σημαντικό κούρεμα αναμένεται να προκαλέσει «σημαντική» αβεβαιότητα στην αγορά της χώρας, σύμφωνα με αναλυτές της Fitch Ratings.

Όπως έχει ήδη γραφτεί, ο κυβερνών συνασπισμός της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι οριστικοποιεί ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει σε ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις να αγοράζουν χρέη που δεν εξυπηρετούνται, από τα funds που τα αγόρασαν από εγχώριες τράπεζες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα ιταλικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις με χρέη κάτω των 25 εκατομμυρίων ευρώ (27 εκατομμύρια δολάρια) μπορούν να πληρώσουν στα funds ένα ασφάλιστρο 20% επί της τιμής που καταβάλλεται στις τράπεζες ή ένα ασφάλιστρο 40% εάν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ανάκτησης.

Νέα «βόμβα» Μελόνι στις τράπεζες – Το σχέδιο για κόκκινα δάνεια και funds

Κίνδυνοι στην αγορά

«Ένα αναδρομικό μέτρο θα μπορούσε να αυξήσει τη λειτουργική επιβάρυνση για τους παρόχους υπηρεσιών, να προκαλέσει σημαντικές αναθεωρήσεις υφιστάμενων επιχειρηματικών σχεδίων από παρόχους υπηρεσιών και αγοραστές και να επηρεάσει την κερδοφορία των υφιστάμενων επενδύσεων», έγραψαν οι αναλυτές του οικου αξιολόγησης Fitch, αν και πρόσθεσαν ότι είναι δεν είναι σαφές πόσοι δανειολήπτες θα είχαν την οικονομική διαθεσιμότητα για να εκκαθαρίσουν την κατάσταση αθέτησης πληρωμών τους.

Οι νέοι κανόνες θα σημαίνουν ότι οι εισπράκτορες χρεών θα πρέπει να επαναδιαπραγματεύονται συμβάσεις με επενδυτές σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς και με τους πιστωτές, καθώς τα ποσοστά ανάκτησης χρέους είναι βέβαιο ότι θα μειωθούν. Μακροπρόθεσμα, οι αγοραστές NPL μπορεί να επανεξετάσουν τις επενδυτικές τους στρατηγικές καθώς «η προβλεψιμότητα των στρατηγικών εξάσκησης θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο», έγραψαν οι αναλυτές της Fitch.

Παράλληλα, οι νέοι κανόνες θα πλήξουν και τις τράπεζες, αφού η διάθεση των τοξικών δανείων από τα βιβλία τους θα γίνει πιο δύσκολη ή ακριβή.

Πλήγμα στις τράπεζες

Το μέτρο θα ήταν ένα νέο πλήγμα για την ιταλική αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία έχει προσελκύσει δεκάδες διεθνείς αγοραστές από το 2015. Τα διεθνή κεφάλαια έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουν επισφαλή δάνεια που κατέχουν ιταλικές τράπεζες τα τελευταία οκτώ χρόνια, επιτρέποντάς τους να βγουν από τη δύσκολη θέση και ωθώντας σε μια νέα δανειοδοτική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την PricewaterhouseCoopers, οι εκχωρήσεις αυτές συνέβαλαν στη μείωση της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης των ιταλικών δανειστών από 341 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2015 σε 58 δισεκατομμύρια ευρώ τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Ο νόμος θα μπορούσε επίσης να έχει αντίκτυπο στις εγγυήσεις που παρέχει το κράτος για να βοηθήσει τις τράπεζες να ξεφορτωθούν χρέη περίπου 110 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή