Σύσκεψη για την εκτίμηση της κατάστασης στη Θεσσαλία και τις ζημιές στην πρωτογενή παραγωγή, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία, συγκάλεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, αμέσως μόλις επέστρεψε από την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στην Ισπανία.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείο, στη σύσκεψη μετείχαν o υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης, οι Γενικοί Γραμματείς Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Καταγραφή ζημιών

Ο υπουργός έδωσε εντολή για κινητοποίηση όλου του μηχανισμού του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών, οι οποίες θα ξεκινήσουν άμεσα.

Στις πρώτες εκτιμήσεις θα ληφθούν υπ’ όψιν οι καταγραφές των εκτιμητών, οι δορυφορικές λήψεις και η στάθμη των υδάτων στο επόμενο πενθήμερο.

Εκτιμάται ότι -ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων- θα υπάρχει σαφής οριοθέτηση των ζημιών έως τις 14 Σεπτεμβρίου και άμεση ενεργοποίηση του συστήματος υποδοχής δηλώσεων.

Στόχος είναι έως τα μέσα Οκτωβρίου να έχει συνταχθεί το ψηφιακό αρχείο των παραγωγών που έχουν υποστεί ζημιές, ώστε να ξεκινήσει η καταβολή προκαταβολών το συντομότερο δυνατόν.

Τεράστιο κόστος

Το άμεσο δημοσιονομικό κόστος για την αποζημίωση των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες που επέφερε η κακοκαιρία Daniel, καθώς και για τις άμεσες αποκαταστάσεις των υποδομών και της αγροτικής παραγωγής αναμένεται να ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και να προστεθεί και σε αυτό των καταστροφικών πυρκαγιών μέσα στο καλοκαίρι. Αν και αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ακριβής εκτίμηση, εντούτοις δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμη και το 1 δις. ευρώ.

Όπως είναι προφανές, οι πυρκαγιές, και οι πλημμύρες έχουν σίγουρα προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε υποδομές, κατοικίες, αγροτικές εκτάσεις, ζωικό κεφάλαιο και επιχειρήσεις. Η καταστροφή δρόμων, γεφυρών, δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και αντιπλημμυρικών έργων που δεν άντεξαν αποτελούν ζημιές, οι οποίες θα πρέπει να αποκατασταθούν, κάτι το οποία αφορά την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι το κόστος θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Η εκτίμησή όπως είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ, είναι χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί οι ζημιές της Πέμπτης. Επισήμανε ότι το κόστος του ΙΑΝΟΥ ήταν περί τα 400 εκατ. ευρώ. Βάσει αλγορίθμων που βασίζονται στο προηγούμενο του ΙΑΝΟΥ, το οικονομικό εύρος της νέας καταστροφής θα υπερβεί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Επίσης εκτίμησε ότι αρκετά από τα σπίτια που επλήγησαν δεν θα είναι πλέον κατοικήσιμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO