Το εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ στις υπηρεσίες ανήλθε σε 175 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, καταγράφοντας ρεκόρ δεκαετίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Συγκεκριμένα, οι χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξήγαγαν υπηρεσίες αξίας 1.300 δισεκατομμυρίων ευρώ σε χώρες εκτός ΕΕ, καταγράφοντας αύξηση κατά 22% σε σύγκριση με το 2021 (1.067 δισεκατομμύρια ευρώ).

Εργασία: Οι Ελληνες δουλεύουν περισσότερο από κάθε άλλον Ευρωπαίο

Αντίστοιχα, οι εισαγωγές της ΕΕ κατέγραψαν επίσης σημαντική αύξηση το 2022, φθάνοντας τα 1.126 δισεκατομμύρια ευρώ και σημειώνοντας αύξηση κατά 19% σε σύγκριση με το 2021 (945 δισεκατομμύρια ευρώ).

Με βάση τα παραπάνω, προκύπτει ότι το εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ στις υπηρεσίες αγγίζει τα 175 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, καταγράφοντας ρεκόρ δεκαετίας και μια ταχεία ανάκαμψη από το πλεόνασμα 9 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε καταγραφεί πριν από μία διετία, δηλαφή το 2020.

Ο αντίκτυπος της κρίσης της COVID-19 το 2020 οδήγησε σε σημαντική πτώση τόσο στην αξία των εξαγωγών της ΕΕ στον τομέα των υπηρεσιών (919 δισεκατομμύρια ευρώ, πτώση κατά 14% σε σύγκριση με το 2019) όσο και στις εισαγωγές (910 δισεκατομμύρια ευρώ, πτώση 11%), ωστόσο, και τα δύο μεγέθη ανέκαμψαν σε υψηλό ρεκόρ το 2022.

Σημειώνεται ότι στις υπηρεσίες περιλαμβάνεται ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, οι επαγγελματικές υπηρεσίες, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι ταχυδρομικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες ταχυμεταφορών, το λιανικό εμπόριο και η διανομή, οι περιβαλλοντικές υπηρεσίες και ο τουρισμός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Tesla: Πόσο άτρωτο είναι το Cybertruck μπροστά στην άμμο, το χιόνι και τις ανακλήσεις
Διεθνή |

Άμμος, χιόνι και ανακλήσεις - Πόσο άτρωτο είναι το Cybertruck της Tesla

Για τον Ίλον Μασκ, ο μοναδικός σχεδιασμός του αυτοκινήτου δημιουργούσε τεράστια προβλήματα με την κλιμάκωση της παραγωγής - Δεν είναι τυχαίο πως σχολίασε: «Σκάψαμε τον δικό μας τάφο με το Cybertruck»