Τον τρίτο ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεύτερο σε επίπεδο Ευρωζώνης αναμένεται να καταγράψει η ελληνική οικονομία κατά το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η επίσημη στατιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,7% η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του 2023 [Γραφήματα]

Βάσει των στοιχείων της Eurostat, το ελληνικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι έτρεξε με ρυθμό 2,7% το περασμένο τρίμηνο, εν συγκρίσει με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο νωρίτερα. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας είναι ο τρίτος ταχύτερος στην Ε.Ε. πίσω από της Ισλανδίας (4,2%) και της Μάλτας (3,9%) και ο δεύτερος στην Ευρωζώνη πίσω μόνο από της Μάλτας.

Συγκρινόμενο με το α΄ τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ της Ελλάδας αναπτύχθηκε κατά 1,3%, μένοντας πίσω μόνο από την επίδοση της Λιθουανίας (+2,9%) και της Σλοβενίας (+1,4%).

Η μεγαλύτερη υποχώρηση καταγράφηκε παρατηρήθηκαν στην Πολωνία (-2,2%), τη Σουηδία (-0,8%) και την Αυστρία (-0,7%).

Οριακή άνοδος στην Ευρωζώνη

Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ της Ευρωζώνης σημείωσε άνοδο κατά 0,1% και παρέμεινε σταθερό στην Ε.Ε., σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρώτο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,1% στην Ευρωζώνη και κατά 0,2% στην ΕΕ.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 0,5% στην Ευρωζώνη και κατά 0,4% στην Ε.Ε., μετά από αύξηση 1,1% και στις δύο ζώνες το προηγούμενο τρίμηνο.

Αύξηση της απασχόλησης σε Ευρωζώνη και Ε.Ε.

Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,2% στη ευρωζώνη και κατά 0,1% στην ΕΕ το β΄ τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το πρώτο τρίμηνο του 2023, η απασχόληση είχε αυξηθεί κατά 0,5% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,4% στην Ε.Ε.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση ενισχύθηκε κατά 1,3% στη στην Ευρωζώνη και κατά 1,1% στην Ε.Ε. το β΄ τρίμηνο του 2023, μετά από  άνοδο +1,6%  και +1,5% το α΄ τρίμηνο του 2023 αντίστοιχα.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η Λιθουανία, η Μάλτα και η Πορτογαλία (+1,3%) κατέγραψαν την υψηλότερη αύξηση της απασχόλησης σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης καταγράφηκε στην Εσθονία (-1,5%), τη Ρουμανία (-0,8%) και την Κροατία (-0,7%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων