Οι 2.000 αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ θα κόβουν κλήσεις για τροχονομικές παραβάσεις γιατί διαφορετικά θα αντιμετωπίζουν πειθαρχικές ποινές.

Συγκεκριμένα, με εντολές άνωθεν, η ομάδα με τα δίτροχα που δημιουργήθηκε πριν από 15 χρόνια για να περιορίσει την εγκληματικότητα και έχει σημαντικές επιτυχίες σε καθημερινή βάση, θα αναλάβει ρόλο και… δημοτικής αστυνομίας για τις παράνομες σταθμεύσεις και όχι μόνο, με επαπειλούμενη, μάλιστα, τιμωρία των στελεχών της αν δεν το πράξουν, όπως προκύπτει από το «εσωτερικό» SMS που στάλθηκε στους περιπολούντες ενστόλους από τους προϊσταμένους τους και το οποίο αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ».

Κακοκαιρία Daniel: Σχεδόν 1.800 διασώσεις από την Πυροσβεστική – Πάνω από 6.000 κλήσεις

Το μέτρο αυτό έρχεται να «θεραπεύσει» τα 250 κενά σε υπηρεσίες της Τροχαίας, λόγω κυρίως «ευνοϊκών» μεταθέσεων, όπως έχει επισημάνει σε πρόσφατη συνέντευξή του και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι την ενεργοποίηση της ομάδας ΔΙΑΣ με «προαιρετικές» καταγραφές σοβαρών τροχονομικών παραβάσεων (όπως παραβίαση ερυθρού σηματοδότη) είχε προαναγγείλει ο πρώην υπουργός Νότης Μηταράκης.

Από την πλευρά του, το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Αττικής (ΣΕΦΕΑΑ) απάντησε στα νέα… καθήκοντα με έγγραφο που κοινοποιήθηκε στην ηγεσία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο οποίο γίνεται αναφορά σε «εργασιακό τραγέλαφο», ενώ τονίζεται: «Αναρωτιέται κάθε καλοπροαίρετος και αντικειμενικός πολίτης, αυτή είναι άραγε η Αστυνομία του 2023 που ονειρεύεται η ηγεσία; Οι κατά παραγγελία παραβάσεις και οι κατά παραγγελία παραβάτες πολίτες;

Με τόσες προκλήσεις; Με τόσα ζητήματα Δημόσιας Τάξης και  Ασφάλειας που ήδη κρατούν έκθετη την Αστυνομία μας; Αυτή την τύχη επιφυλάσσει η Πολιτεία στο άκαμπτο «δόρυ» της καθημερινής μάχιμης αστυνόμευσης, αυτής που μετρά καθημερινά θύματα; Αξίζει, λοιπόν, τη «δαμόκλειο σπάθη» των αριθμών ελέγχου στην αστυνομική δράση του;».

Οι ίδιοι συνδικαλιστές, εξάλλου, είχαν ζητήσει/προτείνει στον Νότη Μηταράκη την αντικατάσταση των τροχονόμων που αποχώρησαν με τους αστυνομικούς που προορίζονταν για την επονομαζόμενη Πανεπιστημιακή Αστυνομία, η οποία, όπως υποστηρίζουν, δεν έχει «αντικείμενο». Η εισήγηση τους, ωστόσο, δεν εισακούστηκε.

Προ δύο ημερών, λοιπόν, στάλθηκε SMS μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής Viber από αξιωματικούς της Αμεσης Δράσης προς τις ομάδες ΔΙΑΣ στο οποίο αναφερόταν: «Καλημέρα και καλή δύναμη. Να μεταφέρουμε στις ομάδες της αλλαγής μας, με εντολή του διευθυντή της ΔΙΑΣ, οι ομάδες που έχουν μπλοκάκι κλήσεων ΚΟΚ καθημερινά να βεβαιώνουν παραβάσεις κυρίως για σταθμεύσεις αλλά και όποια άλλη παράβαση ΚΟΚ διαπιστώνουν και δύνανται. Θέλει όλες οι ομάδες να είναι ενεργές σε αυτό με τουλάχιστον μία-δύο κλήσεις καθημερινά και θα ελεγχθούν για αυτό».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε επισημάνει ότι «οι ομάδες ΔΙΑΣ εκτελούν ένα πολύ σπουδαίο έργο για την ασφάλεια. Θα δούμε και εκεί πράγματα που θα αναδιαμορφώσουν λίγο το πλαίσιο για να είναι πιο αποτελεσματική. Πάντως και η καταγραφή τροχαίων παραβάσεων – κυρίως μέχρι να φτάσουμε σε ένα σημείο ενίσχυσης της Τροχαίας και αξιοποίησης της τεχνολογίας – θα είναι μέσα στο πεδίο δράσης τους».

Και στο παρελθόν

Σημειώνεται ότι παρόμοιες αλλαγές είχαν επιχειρηθεί και στο παρελθόν, όμως ανακλήθηκαν λόγω αντιδράσεων αλλά και προκειμένου οι εν λόγω αστυνομικοί να αφεθούν απερίσπαστοι στο έργο της καταπολέμησης του εγκλήματος. Το 2020, δε, είχε αποφασιστεί να υποβοηθούν τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κατά της COVID-19.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, η επιχειρούμενη «στροφή» στις αρμοδιότητες της ομάδας ΔΙΑΣ – όπως αναδεικνύεται και από το SMS – αλλά και η απειλή πειθαρχικών κυρώσεων έχουν προκαλέσει αναστάτωση στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ.

Ενδεικτικά του αναβρασμού είναι όσα αναφέρονται σε αυστηρό ύφος στην ανακοίνωση του ΣΕΦΕΑΑ: «Εν έτει 2023, είναι αδιανόητο να ελέγχεται μόνο ο μάχιμος αστυνομικός για ήσσονος σημασίας παραπτώματα, ενώ παραμένουν σε κατάσταση ατιμωρησίας συμπεριφορές και πράξεις διοικούντων, που προκαλούν αναστάτωση στην Υπηρεσία και στο προσωπικό, θέτουν σε κίνδυνο το πνεύμα ομοψυχίας που πρέπει να το διέπει, συνεπώς και το αξιόμαχο αυτού».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα