Εγκλωβισμένοι για δύο μέρες σε στέγες και σπίτια, χωρίς νερό, φαΐ και φάρμακα παραμένουν οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή του Παλαμά Καρδίτσας και προσπαθούν να κρατηθούν περιμένοντας τη διάσωσή τους, αλλά τα νέα δεν είναι ευχάριστα από τον τραγικό απολογισμό των νεκρών.

Aπεγκλωβίστηκαν 44 άτομα στη Μαγνησία

Σε 44 απεγκλωβισμούς πολιτών στις θαλάσσιες περιοχές Χοντρή Αμμος, Χόρτο, Μηλίνα και Πλατανιά νομού Μαγνησίας προχώρησαν δύο πλωτά του λιμενικού και ένα ρυμουλκό υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων Ερευνας και Διάσωσης του Λιμενικού.

Ολοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι του Βόλου. Σε εξέλιξη είναι επίσης επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων στην παραλία Χορευτό.Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα έως τώρα έχουν απεγκλωβιστεί 17 άτομα και σε σύνολο 61.Στις επιχειρήσεις συνέδραμε και ένα ελικόπτερο του λιμενικού.

Υπερχείλισε ο Πηνειός στη Λάρισα

Aκόμα και το μεσημέρι της Παρασκευής, που έχουν συμπληρωθεί τέσσερις ημέρες από την έλευση της κακοκαιρίας Daniel, συνεχίζονται τα μηνύματα του 112 στη Θεσσαλία ενώ ο Πηνειός υπερχειλίζει και απειλεί τη Λάρισα. Πολλές συνοικίες της θεσσαλικής πρωτεύουσας πλημμύρισαν ενώ λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι ήχησε το 112 για τους κατοίκους της συνοικίας του Αγίου Θωμά, όπου παρουσιάζονται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Τουρισμός: Στήριξη στις επιχειρήσεις ζητά η FedHATTA

Οι κάτοικοι της περιοχής ενημερώθηκαν ότι πρέπει να εκκενώσουν την περιοχή με το μήνυμα: «Αν βρίσκεστε στη συνοικία Άγιος Θωμάς Δήμου Λάρισας απομακρυνθείτε προς Φιλιππούπολη λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων» αναφέρει η ειδοποίηση που εξεδώθηκε λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι.

Λίγο νωρίτερα αντίστοιχο μήνυμα εστάλη για τους κατοίκους της Γιάννουλης και των Εργατικών Κατοικιών, με το οποίοι οι κάτοικοι καλούνταν  να εκκενώσουν προς Τύρναβο και κέντρο της Λάρισας.

SOS για το μολυσμένο νερό από τις πλημμύρες εκπέμπουν οι ειδικοί

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί για τις ασθένειες που μπορεί να προκληθούν από τις πλημμύρες που δημιουργήθηκαν στις πληγέντες περιοχές μετά την κακοκαιρία Daniel.

Συγκεκριμένα, ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανάργυρος Μαριόλης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, εξήγησε πως οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία Daniel δεν θα πρέπει να πίνουν πόσιμο νερό τουλάχιστον μέχρι να ελεγχθεί η ποιότητά του.

«Όχι πόσιμο νερό μέχρι να ελεγχθεί η ποιότητά του. Το νερό είναι μολυσμένο. Μπορεί να προκαλέσει οξύ διαρροϊκό σύνδρομο, να κάνει οξείες ηπατίτιδες, κυρίως την Α’ σε ακραίες ηλικιακές ομάδες και την Ε΄ στις έγκυες. Μπορεί να έχουμε λεπτοσπείρωση που το βλέπουμε αυτό και μπορεί να πάρει διαστάσεις ενδημίας, ειδικά μετά από πλημμύρες γιατί αυξάνονται τα τρωκτικά. Δεν ανοίγουμε τη βρύση για πόσιμο νερό», είπε χαρακτηριστικά.

Αγωνία για τη συγκομιδή των μήλων

Η διάλυση του αγροτικού οδικού δικτύου έχει σημάνει συναγερμό στο γνωστό για την ποιότητα των μήλων του, συνεταιρισμό μηλοπαραγών Ζαγοράς. Τα οκτακόσια μέλη του συνεταιρισμού αγωνιούν για την φετινή σοδειά, καθώς η συγκομιδή ήταν ν αρχίσει την Κυριακή και μέχρι στιγμής δε φαίνεται λύση για τη μεταφορά των μήλων.

“Κάποια χωράφια έχουν παρασυρθεί από τα νερά, αλλά πιστεύουμε ότι θα έχουμε μικρότερη ζημιά στα προϊόντα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα στους παραγωγούς να μεταφέρουν τα μήλα από το χωράφι στο εργοστάσιο – διαλογητήριο. Το αγροτικό οδικό δίκτυο δίκτυο έχει αφανιστεί” λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο διευθυντής του συνεταιρισμού Διονύσης Βαλάσσας και προσθέτει: “Μιλάμε για 12.500 στρέμματα, και 15.000 τόνους παραγωγή. Τα μήλα Ζαγοράς είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε να τα φέρουν, ούτε να τα διακινήσουμε μέσω Βόλου στις αγορές”.

“Σημειωτέον, ότι η Ζαγορά δεν επικοινωνεί οδικώς πλέον με κανένα από τα άλλα δύο μηλοπαραγωγικά χωριά του συνεταιρισμού, το Πούρι και τη Μακρυρράχη. Όσο για το ρεύμα ήρθε πριν από δύο ώρες” προσθέτει ο κ. Βαλάσσας.

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα ο απεγκλωβισμός των κατοίκων

«Έχουμε να διαχειριστούμε μία πλήρη καταστροφή στο δίκτυο ύδρευσης» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από σύσκεψη στον Βόλο. Προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της υδροδότησης και ο εφοδιασμός των αποκομμένων κατοίκων στα χωριά του Πηλίου, ανέφερε ο πρωθυπουργός και ζήτησε από τους κατοίκους «υπομονή» σε σχέση με την υδροδότηση.

Σε σχέση με τα αντιπλημμυρικά έργα είπε ότι η χώρα χρειάζεται να θωρακιστεί περεταίρω ενώ για τις αποζημιώσεις σημείωσε ότι είναι στα πρότυπα του Ιανού.

Λάρισα: Υπερχείλισε ο Πηνειός, πλημμυρίζουν οι πρώτες συνοικίες

Οι φόβοι των αρχών για υπερχείλιση του Πηνειού στην πόλη της Λάρισας δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν καθώς τα νερά κινούνται απειλητικά σε παρόχθιες γειτονιές της θεσσαλικής πρωτεύουσας.

Στις εργατικές κατοικίες της Λάρισας, στη Γιάννουλη, το νερό έχει φτάσει στη μέση των κτιρίων. Το νερό στο σημείο έρχεται ορμητικό και από την Καρδίτσα και από τα Τρίκαλα, ο όγκος του είναι μεγάλος.

Όλες οι παραπήνειες συνοικίες της Λάρισας, ο Άγιος Θωμάς, ο Άγιος Χαράλαμπος, ο Ιπποκράτης, η Νέα Σμύρνη, έχουν πλημμυρίσει ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία προς τον περιφερειακό δρόμο στα Τρίκαλα.

Από το απόγευμα της Παρασκευής επιστρατεύτηκαν βάρκες και μεταφέρονται μωρά, ηλικιωμένοι και γυναίκες από τον οικισμό Γιαννούλη σε πιο ασφαλή μέρη.

Νωρίτερα εστάλη μήνυμα 112 για εκκένωση της περιοχής της συνοικίας Ιπποκράτη Λάρισας προς Αλκαζάρ και προς το κέντρο της πόλης.

Ανάλογο μήνυμα είχαν λάβει και οι κάτοικοι του Αγίου Θωμά

Η στάθμη του Πηνειού ανεβαίνει διαρκώς με πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι έχει φτάσει τα 10 μέτρα.

Δύο χιλιάδες διασώσεις

«Έχουν γίνει, αυτή τη στιγμή, περίπου 2000 διασώσεις πολιτών» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης μιλώντας στον Real fm. Πρόσθεσε δε πως «μόνο σήμερα το πρωί από αέρος είναι περισσότερες από 50. Πάνω από 75 με λέμβους και τεχνητό φωτισμό μέσα στη νύχτα. Είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται. Βλέπετε και σχετικές εικόνες με όλα τα δυνατά μέσα σε πάρα πολλές περιοχές. Είναι ένα φαινόμενο του οποίου η ένταση δεν έχει προηγούμενο, δεν έχει καταγραφεί προηγούμενο στη χώρα μας. Προέχει αυτή τη στιγμή, όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, η διάσωση των συμπολιτών μας, να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν να κάνουν με την τροφοδοσία των πολιτών, την περίθαλψη όσων έχουν μείνει χωρίς σπίτια, την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Πολλά τα μέτωπα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα