Tο καθεσετώς του μόνιμου μέλους συμφώνησε η G20 να χορηγήσει στην Αφρικανική Ένωση, σε μια κίνηση που αποσκοπεί να δώσει στην ήπειρο ισχυρότερη φωνή σε παγκόσμια ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και το χρέος των αναδυόμενων αγορών.

«Η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ)  έγινε μόνιμο μέλος της G20, που αποτελείται από τις πλουσιότερες και ισχυρότερες χώρες του κόσμου», δήλωσε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι στη σύνοδο κορυφής του μπλοκ στο Νέο Δελχί το Σάββατο. Υπενθυμίζεται ότι ο Μόντι είχε την πρόταση τον Ιούνιο.

Γκουτέρες: Η παγκόσμια οικογένεια είναι δυσλειτουργική

Η Αφρικανική Ένωση, στην οποία μετέχουν 55 κράτη μέλη, έχει πλέον το ίδιο καθεστώς με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το μοναδικό περιφερειακό μπλοκ με πλήρη συμμετοχή. Ο προηγούμενος χαρακτηρισμός της ήταν «προσκεκλημένος διεθνής οργανισμό». Η G20 περιελάμβανε προηγουμένως 19 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα μέλη της να αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ, περισσότερο από το 75% του παγκόσμιου εμπορίου και περίπου τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο Μόντι, όπως αναφέρει το Reuters, στις εναρκτήριες δηλώσεις του στη σύνοδο κορυφής, κάλεσε την ΑΕ, η οποία εκπροσωπείται από τον πρόεδρο Αζαλί Ασουμανί, να καθίσει στο τραπέζι των ηγετών της G20 ως μόνιμο μέλος.

«Είναι τιμή μου να καλωσορίζω την Αφρικανική Ένωση ως μόνιμο μέλος της οικογένειας της G20. Αυτό θα ενισχύσει την G20 και επίσης θα ενισχύσει τη φωνή του παγκόσμιου Νότου», ανέφερε   στον επίσημο λογαριασμό του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter.

Άλλα θέματα που θα αποφασιστούν στη Σύνοδο κορυφής περιλαμβάνουν περισσότερα δάνεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες από πολυμερείς οργανισμούς, τη μεταρρύθμιση της διεθνούς αρχιτεκτονικής του χρέους, τους κανονισμούς για τα κρυπτονομίσματα και τον αντίκτυπο της γεωπολιτικής στην επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια.

Το σχέδιο των 38 σελίδων που κυκλοφόρησε μεταξύ των μελών άφησε κενή την παράγραφο «γεωπολιτική κατάσταση» – αντανακλώντας τη βαθιά διαίρεση για τον πόλεμο στην Ουκρανία – αλλά 75 άλλες παράγραφοι έδειχναν ευρεία συμφωνία σε θέματα όπως τα κρυπτονομίσματα και οι μεταρρυθμίσεις στις πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ